Hlavní obsah

Na chřipku půjde v lékárně koupit jen jedno balení léků. Kvůli výrobě pervitinu

Právo, Jakub Troníček

Na jednu chřipku si jeden člověk bude moct od nového roku koupit pouze jedno balení modafenu nebo dalších léků obsahujících pseudoefedrin. Právě z něj se totiž vyrábí pervitin a Národní protidrogová centrála si od návrhu slibuje výrazné omezení distribuce této drogy.

Článek

„Každý, kdo si bude chtít koupit lék s pseudoefedrinem, bude muset prokázat svou totožnost a lékárník bude mít povinnost si v centrální databázi ověřit, zda si zákazník takový lék nekoupil v uplynulé době také někde jinde,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci šéf policejní protidrogovky Jiří Komorous. Ten za omezení prodeje léků s pseudoefedrinem bojuje již téměř deset let.

Kromě modafenu se regulace bude týkat také nurofenu stop grip, paralenu plus a panadolu grip. „Nadbytečnou byrokracii jsme omezili tím, že tyto léky nebudou na recept,“ uvedl Komorous s tím, že úprava vychází z lékařských doporučení, kolik balení léku je potřeba na vyléčení jedné chřipky.

S tím souhlasí i prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. „Pokud mi jedno balení nepomůže, nebudu se přeci dál léčit tím samým, ale vyhledám lékaře,“ poznamenal k tomu Havlíček.

Jak přesně bude prodej těchto léčiv časově omezen, ještě podle něj není jasné. „Hovoří se např. o jednom týdnu nebo o jedné chřipkové epizodě. O konkrétní formulaci se bude ještě jednat,“ uvedl Havlíček.

Změna, kterou policisté označují jako revoluční, vychází z loni schváleného zákona o léčivech. „Výrobci pervitinu budou muset hledat jiné zdroje, které budou náročnější, a policie bude mít větší možnost tyto vařiče odhalit,“ konstatoval Komorous.

Douda: léky si přivezou odjinud

Podle experta na českou drogovou scénu z nadace Drop-In Ivana Doudy ale toto omezení žádnou výraznou změnu nepřinese. „Jsem k tomu spíše skeptický. Výrobci si vždycky najdou nějakou náhradu, popřípadě začnou léky vozit ze zahraničí,“ je přesvědčený Douda.

Tuto výhradu částečně uznávají i sami policisté. Podle mluvčího protidrogové centrály Břetislava Brejchy je proto nezbytné, aby svůj postup sladily všechny země Evropské unie, kterých se problém s pervitinem bezprostředně týká, tedy kromě ČR zejména Slovensko, Polsko, Německo a Maďarsko.

K obdobné regulaci už podle jeho slov přistoupila Velká Británie a předtím také Austrálie. Právě tamním modelem se naše úprava nechala podle Komorouse inspirovat, v Austrálii se tímto způsobem podařilo takřka vymýtit malé varny pervitinu a zůstalo jen několik velkých zločineckých organizací.

„Byť to zní paradoxně, tak tito velcí výrobci pervitinu jsou lepší na rozpracování a jejich paralyzaci. Když se zlikviduje taková organizace, tak důsledek je pak mnohem efektivnější,“ dodal Komorous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám