Hlavní obsah

KSČM je ochotna podpořit středočeskou menšinovou vládu ČSSD

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středočeská KSČM je ochotna podpořit menšinovou krajskou vládu ČSSD. Požaduje ale vzájemnou veřejnou podporu, která se bude odvíjet od programové shody, řekl po čtvrtečním jednání krajské rady středočeské KSČM její předseda Stanislav Grospič.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Stanislav Grospič (vlevo) a europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Ve čtvrtek jednaly jak krajský výkonný výbor ČSSD, tak krajská rada KSČM. Středočeská soc. dem. koncept Rathovy menšinové krajské vlády s podporou komunistů schválila, stejně jako programové body a personální obsazení. „Bylo to ratifikováno, pokud si pamatuji, tak jednomyslně,“ řekl Novinkám Rath.

Středočeská KSČM, která jednala až do pozdních večerních hodin, vyjádřila ochotu podpořit menšinový krajský kabinet ČSSD, i když za rozumné by z hlediska „podobných programových cílů“ a „z hlediska zájmů voličů“ považovala své zastoupení v krajské vládě.

„KSČM se rozhodla ve Středočeském kraji přistoupit na nikoliv tichou, ale oboustranně veřejně deklarovanou veřejnou podporu při naplňování programových bodů, včetně podpory menšinové krajské vlády ČSSD,“ informoval Novinky tajemník krajské rady KSČM Zdeněk Levý.

Komunistům nabídli posty ve výborech

„Samozřejmě jsem rád, že náš koncept uspěl,“ reagoval Rath. Ten po krajských volbách prohlásil, že nechce koalici s ODS nebo KSČM, rozhodl se prosazovat menšinovou krajskou vládu soc. dem.

Komunistům ČSSD nabídla za podporu své krajské vlády například šéfovské posty ve třech výborech krajského zastupitelstva. V pátek by se měli zástupci KSČM a soc. dem. znovu ve Sněmovně sejít a oficiálně oznámit výsledek jednání.

Koaliční vlády v jednotlivých regionech se formují velice pomalu. Jasno už je na Karlovarsku a v Moravskoslezském kraji, kde se vítězní sociální demokraté dohodli na vytvoření koalic s komunisty.

Na Vysočině budou socialisté vládnout menšinově s tichou podporou komunistů. V dalších regionech jednání zatím stále pokračují.

Reklama

Výběr článků

Načítám