Hlavní obsah

ODS ujišťuje: žádná velká koalice v Senátu

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neklid vznikl v senátním klubu ODS poté, co byla zveřejněna informace, že ODS a ČSSD si ve středu údajně samy rozdělily funkce. A že se při tom obešly bez dalších klubů. „Vyznívá to tak, že se dohodly dva velké kluby v rámci velké koalice, což já odmítám,“ prohlásil ve čtvrtek předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Vyjednávání bude ukončeno podpisem dohody příští týden. „V úterý to budou projednávat všechny čtyři kluby a ve středu se to podepíše,“ řekl na dotaz Práva šéf senátorů ODS Jiří Stříteský v průběhu zasedání klubu ODS v Jihlavě.

Sobotka zdůraznil, že po celou dobu existence Senátu prosazuje zásadu poměrného zastoupení. Jasno bude až 26. listopadu na ustavující schůzi komory. „Až vyklepaná urna znamená, že to tak dopadne,“ dodal. 

Přitom Stříteský už ve středu po jednání s ČSSD řekl: „Jednání jsou velmi korektní, takřka na všem jsme se dohodli, ke spokojenosti všech stran. My respektujeme poměrné zastoupení a dohodneme se“. Zároveň potvrdil i shodu všech vyjednávačů, že předsedou komory má být opět Sobotka.

Místopředsednické funkce po dvou křeslech mají zůstat Jiřímu Liškovi a Jiřímu Šnebergrovi (oba ODS), potvrdil Stříteský. ČSSD nominovala do vedení Alenu Gajdůškovou a Milana Štěcha. Místopředsedou zůstane lidovec Petr Pithart.

ODS (36 členů) si má ponechat vedení ústavněprávního, evropského, zdravotního a imunitního výboru. Hospodářského se vzdá ve prospěch ČSSD, která počet senátorů po volbách více než zdvojnásobila (29). Ta by měla předsedat i výboru zahraničnímu, pro veřejnou správu a školskému.

Spokojeni jsou soc. dem. i lidovci

S korektním vyjednáváním byla spokojena i Gajdůšková. „Dohodli jsme se na počtech lidí ve výborech i na tom, které funkce by kluby měly obsadit,“ uvedla.

Lidovci a Klub otevřené demokracie (KOD) se tak budou muset zřejmě spokojit jen s místopředsednickými funkcemi ve výborech či v čele komisí. Předsedkyně KOD Soňa Paukrtová po jednání s ODS pouze potvrdila, že mají zájem o jeden výbor, ale vyjádřila obavu, že nebudou vyslyšeni. „Chtěli jsme komisi pro rozvoj venkova, ale myslím si, že jí také nedostaneme,“ uvedla. Zájem o tuto komisi mají totiž také lidovci, sdělil po schůzkách s ODS a ČSSD šéf jejich senátorů Rostislav Slavotínek

Základní plat senátora je 61 400 Kč. Šéf výboru nebo komise má příplatek 25 100 korun a místopředseda výboru 12 600 korun.

Senát má nyní čtyři kluby - vedle ODS a ČSSD jsou to lidovci se sedmi a KOD se šesti členy, když do něj přibyla ze zaniklé frakce SNK Jana Juřenčáková. Bez klubové příslušnosti tak zůstanou v Senátu jen tři zástupci KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám