Hlavní obsah

Na Pardubicku bude ČSSD vládnout s Koalicí pro Pardubický kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE
Aktualizováno

Sociální demokraté v Pardubickém kraji vytvoří krajskou vládu s Koalicí pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK ED a nezávislí). V opozici budou komunisté a občanští demokraté.

Článek

O vytvoření koalice informoval ve čtvrtek lídr ČSSD a pravděpodobný hejtman Radko Martínek.

ČSSD ve volbách získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 19 mandátů. ODS obsadí 11 křesel, Koalice pro Pardubický kraj má devět a komunisté šest křesel.

"Hlavním důvodem, proč jsme se nakonec rozhodli Koalici pro Pardubický kraj, je, že reprezentuje voliče, kteří jsou velmi blízcí sociální demokracii," řekl Martínek.

Pardubický kraj čeká řada změn ve vedení. Původně všech devět radních pracovalo na plný úvazek za odpovídající plat. Nyní se bude rada skládat ze sedmi uvolněných, a tedy plně placených radních, dva radní budou neuvolnění s mnohem nižším mzdovým ohodnocením. Dvě volební období byli z devíti radních tři náměstci, nyní se jejich počet sníží na dva.

Sociální demokraté byli úspěšní ve volbách do krajského zastupitelstva v celé zemi. V Pardubickém kraji získali 19 zástupců z 45 zastupitelů, ODS má 11 mandátů. Koalice pro Pardubický kraj obsadila devět křesel, komunisté mají šest zastupitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám