Hlavní obsah

Senátor Dryml dostal od ČSSD zákaz mluvit, pak se přizpůsobil většině

Právo, Jiří Bednář
Aktualizováno

Nově zvolený senátor a kandidát na královéhradeckého vicehejtmana Vladimír Dryml (ČSSD) Vladimír Dryml slíbil Jiřímu Paroubkovi, že se podřídí většinovému názoru a bude souhlasit s ustavením levo-středové koalice na krajském úřadu v Hradci Králové. Dryml původně dostal na zasedání krajského výkonného výboru (KVV) strany zákaz vyjadřovat se k vyjednávání, které sociální demokracie vede s lidovci a SNK-ED.

Článek

Důvodem údajně bylo, aby se při koaličním vyjednávání nepoškozovaly zájmy ČSSD.

„Usnesení jsem se rozhodl respektovat jen do skončení čtvrtečního společného zasedání výkonného výboru a zvolených zastupitelů,“ řekl Právu Dryml. Ve čtvrtek odpoledne Dryml již oznámil, že se rozhodnutí přizpůsobí.

V minulých dnech se velmi kriticky vyjadřoval o směřování ČSSD do krajské koalice se středovými subjekty a vyzval šéfku vyjednávacího týmu, poslankyni Hanu Orgoníkovou, aby z týmu odešla. Dryml prosazuje vznik menšinové krajské vlády ČSSD s podporou komunistů.

„KVV odhlasoval, že se k tomu nikdo nesmí vyjadřovat. Připadá mi legrační, když stranický orgán přikazuje senátorovi, co smí a co nesmí. To, co se v Hradci děje, je šílené a musím se tomu jen smát,“ dodal Dryml.

Mediální zdrženlivost do podpisu koaliční smlouvy

Vedením KVV v Hradci je nyní pověřena místopředsedkyně výboru Hana Orgoníková, která se na prosincové krajské konferenci chce ucházet o předsednický post. „Usnesení hovoří o mediální zdrženlivosti a platí do podpisu smlouvy,“ vysvětlila.

Podle jejích slov byla impulzem k odhlasování usnesení nespokojenost několika členů výboru, kteří vyjádřili nesouhlas s tím, jak se Dryml vyjadřuje v médiích v době probíhajícího vyjednávání.

Ve čtvrtek odpoledne zasedne KVV ČSSD spolu se širším vyjednávacím týmem a zvolenými zastupiteli, aby posoudili doplňovací návrhy, které lidovci a SNK-ED přidali k původnímu textu smlouvy, dohodnutému v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám