Hlavní obsah

Foldyna se měl sejít se Šulcem. První to popírá, druhý mlží

Právo, Šárka Tonarová, Karel Otcovský, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Přestože si na čtvrtek vítězní sociální demokraté v Ústeckém kraji nedohodli žádnou schůzku, na níž by s potenciálními partnery jednali o povolebním uspořádání, úplně klidné politické vody rozhodně nebyly. Hon na nejúspěšnějšího kandidáta ČSSD v kraji Jaroslava Foldynu pokračoval i v den vyjednávacího volna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Hned ráno doputoval na adresu redakcí e-mail a informací o tajné schůzce dosluhujícího hejtmana Jiřího Šulce (ODS) s jeho potenciálním nástupcem Foldynou. "Šulc potvrdil, že za ním ráno dorazil na jednání o koalici Jaroslav Foldyna, Jan Szántó (někdejší vedoucí krajského odboru zdravotnictví - pozn. red.) a Lenka Jelačičová (z krajského odboru dopravy v prvním volebním období - pozn. red.). Vedení ČSSD Ústeckého kraje o tom ale neví," uváděla zpráva.

Ověření její pravdivosti nebylo snadné. Šulc se v reakci na obsah rozesmál. Na otázku, zda se ráno s Foldynou opravdu sešel, odpověděl, že "asi ne". Upřesnění odpovědi odmítl s tím, že kdyby to byla pravda, stejně by to nezveřejnil.

Tajnůstkařením kolem jednoduchého sdělení přihřál spekulaci, že Foldynovo údajné zákulisní vyjednávání je jen dalším barevným balónkem na odvedení pozornosti od skutečných povolebních šarád.

Podle Foldyny jde o provokaci

Foldyna na rozdíl od Šulce nevypouštěl kouřovou clonu a byl ochotný minutu po minutě popsat svůj ranní program. „S panem Šulcem jsem rozhodně schůzku neměl a nechce se mi věřit, že by končící hejtman tvrdil opak. To by musel přijít o zdravý rozum,“ řekl Právu Foldyna. Zprávu o tajném setkání se Šulcem považuje za nechutnou provokaci. „Je to součást hry určitých lidí, kteří se mě snaží dostat ze šachovnice.“

Informace o údajné tajné schůzce dorazila také do e-mailové pošty předsedy krajské organizace ČSSD Petra Bendy. „Víc o tom nevím. ČSSD každopádně žádnou schůzku neiniciovala a pokud k ní skutečně došlo, pak šlo o čistě privátní záležitost její aktérů. Ze strany pana Foldyny bych to však považoval za další faul vůči soc. dem.,“ řekl Právu Benda.

Podle Paroubka Foldyna respektuje svou pozici 

Jiří Paroubek nechtěl situaci v Ústí nijak komentovat. „Pan Foldyna je ukázněný člen ČSSD a určitě respektuje pozici vyjednávacího týmu. Sice do něho nebyl demokraticky zvolen, ale je jeho součástí alespoň v pozici asistenta,“ řekl Paroubek v Hradci Králové.

E-mail odešel do redakcí z adresy bývalého novináře Milana Kjella Osvaaga, který spolupracoval s krajskou ČSSD na přípravách volební kampaně. Často se přitom setkával s Bendou, odpůrcem Foldynových postojů. „Pan Osvaag pro nás korigoval texty na volebních materiálech,“ uvedl Benda a zdůraznil, že se s ním neviděli již několik týdnů. Odmítl, že by měl s emailem co dočinění. „To je ryze věc pana Osvaaga, komu a jaké zprávy posílá,“ dodal. 

Reklama

Související témata:

Související články

Nové reprezentace krajů se rýsují jen pomalu

V některých krajích se po nedávných volbách začínají rýsovat budoucí koalice. Jasno už je na Karlovarsku a v Moravskoslezském kraji, kde se vítězní sociální...

Výběr článků

Načítám