Hlavní obsah

Julínek předkládá svou reformu: Pacient bude zákazníkem

Novinky, jas
PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek oznámil, že na příští zasedání vlády předloží první část zdravotnických reformních zákonů. Půjde zejména o normu o zdravotnických službách, na jejímž základě by měl být pacient zákazníkem zdravotnického zařízení. Podle ministra zákony zavádí "právní jistoty pro pacienty".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Ministr Julínek na úvod řekl, že přes všechny problémy je reforma zdravotnictví koncipována pozitivně. Návrh zákonů by měla vláda projednávat na svém středečním zasedání. Podle Julínka by normy mohly v ideálním případě začít platit od prvního března příštího roku.

Zákon o zdravotnických službách má dle ministerstva nastavit praxi, na jejímž základě bude vztah pacienta a lékaře podobný jako u jakékoliv jiné služby. Pacient se stane zákazníkem s tím, že nový zákon přesně definuje standardy ve zdravotnické péči. Pacient bude mít nárok na to, aby se k jeho zdravotnímu stavu vyjádřil i jiný než ošetřující lékař.

Podle navržené normy by měl být pacient seznámen s léčebným plánem, za jehož dodržování bude lékař zodpovědný. Pacient bude mít také nárok znát cenu služeb a úkonů, které podstupuje.

Nadstandard za jasných podmínek

Nově bude pacientům umožněno připlatit si za nadstandardní péči. Zdravotnická zařízení budou muset pacientovi nejprve nabídnout péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, teprve následně si bude moci pacient zvolit případný nadstandard, který bude přesně definován, a to včetně cen.

Podle navrhované úpravy by zdravotnická zařízení měla nově povinnost hospitalizovat i rodiče nemocných dětí. Zatím záleží tato praxe na vstřícnosti toho kterého zdravotnického zařízení.

Slepí budou mít nárok mít u sebe v nemocnici svého vodícího psa, hluchoněmí nárok na tlumočení do znakové řeči. Zavedeno bude i povinné očkování dětí proti pneumokokovým infekcím. Nově bude také možné dědit, převádět a prodávat lékařské praxe

Zákon o zdravotnické záchranné službě nově upravuje maximální dojezdovou dobu. Podle Julínka by měl mít nově milión lidí jistotu, že záchranná služba dorazí do 15 minut.

Rath udělá vše pro to, aby zákony neprošly

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath bezprostředně po tiskové konferenci v České televizi řekl, že "udělá všechno pro to, aby žádný z těchto zákonů ve Sněmovně neprošel."

Rath se obává, že dalším krokem reformy bude převedení zdravotních pojišťoven na akciové společnosti, což je pro něj nepřijatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám