Hlavní obsah

Soudům se nelíbí povinnost doručovat obsílky

Soudům přibude od ledna příštího roku nová povinnost, budou muset namísto policie samy doručovat obsílky. Na novou praxi není řada soudů připravena a nyní se zabývají tím, jak novou situaci řešit. Předsedové soudů se shodují, že jde o komplikaci, a obávají se potíží. Změna doručování je součástí reformy policie.

Článek

Zatímco vedení Krajského soudu v Brně vnímá změnu jako problematickou, předsedkyně Městského soudu v Brně Marcela Komárková ji popsala jako výrazné ztížení práce. Předseda břeclavského okresního soudu Josef Mužík změnu označil za "katastrofu, která přinese nepředstavitelné potíže".

Zrušení doručování zásilek pro soudy je jedním z hlavních bodů reformy policie. Náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek k tomu řekl, že tato změna je naprosto nezbytná. Policie se podle něj musí zbavit břemena činností, které jí nepřísluší. K těm kromě doručování zásilek patří i ostraha při utkáních na fotbalových či hokejových stadionech, nebo výjezdy k méně důležitým dopravním nehodám.

Justiční stráž v doručování příliš nepomůže

Problém podle představitelů soudů nelze řešit tím, že místo policie začne obsílky doručovat justiční stráž. Důvodem je údajně neutěšená personální situace. Ministerstvo spravedlnosti pro příští rok seškrtalo pro soudy v Jihomoravském kraji 12 míst u justiční stráže, řekla ve čtvrtek mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Členové justiční stráže nemohou zatím využívat k doručování auta. Nemají totiž referenční zkoušky. Doručování městskou hromadnou dopravou může být problematické a zdlouhavé.

Najatí doručovatelé nejsou veřejní činitelé

Soudy zaměstnávají vlastní doručovatele. Například brněnský městský soud i břeclavský soud mají po jednom doručovateli. Ten ale rozhodně nebude po 1. lednu schopen pokrýt celou agendu týkající se obsílek. Bude nutné přijmout nové doručovatele.

Doručovatelé ale nemají na rozdíl od policistů statut veřejného činitele, což může být při doručování obsílek některým občanům velký problém, upozornila Komárková. "Doručovatel je jen poslíček, nic víc," zdůraznila předsedkyně brněnského soudu.

Soudy volají po ucelené koncepci

Soudci se shodují, že služeb policie využívají jen v odůvodněných případech, policii prý rozhodně nepřetěžují. Soudy si budou moci ještě najmout na doručování soudní exekutory. To by si ale musely sáhnout hluboko do kapsy - za doručení každé obsílky totiž exekutoři účtují podle Sedláčkové 50 korun.

"Policii chápu. Na druhé straně chce změna, která nás čeká, nějaké koncepční řešení," doplnil Mužík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám