Hlavní obsah

V Česku vede užívání konopí a pervitinu, Evropu trápí kokain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obliba kokainu v Evropě narůstá, vrací se i heroin, který byl v posledních letech na ústupu. V Česku ale spíše vede užívání konopí, extáze a české speciality - pervitinu.

Článek

Souvisí to především s cenou. Pervitin je pro Čechy snadno dostupný. Lidé si jej sami vyrábí z léků běžně dostupných z lékárny, například z paralenu nebo z modafenu. Kromě Česka jsou amfetaminy oblíbené také v severských zemích a samozřejmě na Slovensku.

Situace se ale mění a s kokainem se obchoduje stále více i v ČR. Vyplývá to z aktuální výroční zprávy agentury EU pro drogy (EMCDDA), která ve čtvrtek byla zveřejněna v Bruselu i v Praze.

Česká republika patří podle evropské zprávy, stejně jako dříve, k zemím s nejvyšším výskytem užívání konopných látek v populaci. Marihuanu někdy v životě kouřilo 44 procent mladých Čechů do 24 let. Podobně jsou na tom Dánové a Francouzi. Evropský průměr přitom činí 30,7 procenta.

"Podle umírněných odhadů konopí užilo alespoň jednou přes 70 miliónů Evropanů, což je více než každý pátý člověk ve věku 15 až 64 let," uvádí zpráva. V posledním roce to bylo asi 23 miliónů lidí.

ČR patří mezi země, kde převládá užívání amfetaminů, především kvůli oblibě pervitinu. Foto: Zpráva EMCDDA

Zkušenost s extází má 14 procent lidí

První místo zaujímají mladí Češi také v užívání extáze. Zkušenost s touto drogou má 14,6 procenta Čechů do 34 let, evropský průměr je 5,6 procenta. Lidé ji často berou jednorázově a mnohdy si na ní ani nevypěstují závislost.

Češi mají podle odborníků vyšší toleranci k drogám, jsou shovívavější například k pití alkoholu nebo kouření mládeže.

Užívání tvrdých drog není v ČR rozšířeno tak jako v jiných zemích, lidí spíše experimentují k lehčími drogami. Na následky užívání drog také v ČR neumírá tolik lidí jako v jiných evropských zemích. Podobně jsou na tom i okolní státy.

Nejvíce lidí v souvislosti s drogami umírá v severských státech a v Lucembursku.

Úmrtí mezi dospělými kvůli drogám. Graf ukazuje počet úmrtí na milión obyvatel. Foto: Zpráva EMCDDA

Rekordní úroda v Afghánistánu

Nitrožilně a dlouhodobě pervitin v ČR užívá asi 20 000 lidí, heroin přibližně 10 000 lidí. Evropská zpráva varovala, že spotřeba heroinu by se mohla v příštích letech ještě zvýšit. Vrásky na čele evropské agentuře přidělala zejména loňská rekordní úroda opia v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám