Hlavní obsah

Nové reprezentace krajů se rýsují jen pomalu

Právo, Novinky, ČTK, koc, ton, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých krajích se po nedávných volbách začínají rýsovat budoucí koalice. Jasno už je na Karlovarsku a v Moravskoslezském kraji, kde se vítězní sociální demokraté dohodli na vytvoření koalic s komunisty. Na Vysočině budou socialisté vládnout menšinově s tichou podporou komunistů. V dalších regionech jednání zatím stále pokračují.

Foto: Sokol Jan, ČTK

Josef Novotný bude karlovarským hejtmanem.

Článek

Ve středu v podvečer se ČSSD na Karlovarsku dohodla s komunisty a regionálním hnutím Doktoři za uzdravení společnosti na vzniku koalice. Tu povede jako hejtman lídr sociální demokracie Josef Novotný a bude mít v 45 členném krajském zastupitelstvu jasnou převahu 28 hlasů. ČSSD bude mít v devítičlenné krajské radě pět svých zástupců, KSČM dva. Stejný počet zástupců získalo i hnutí Doktoři.

Dalším krajem, v jehož radě zasednou komunisté, bude Moravskoslezský. Tam se ČSSD s komunisty dohodla poté, co zkrachovaly námluvy s lidovci. V jedenáctičlenné krajské radě bude mít ČSSD osm mandátů, komunisté tři křesla.

V Hradci se ČSSD dohodla s lidovci a SNK-ED

Levostředová koalice by mohla vzniknout i v Hradci Králové, kde ČSSD dolaďuje návrh koaliční smlouvy s KDU-ČSL a SNK ED. Kandidát socialistů na hejtmana Lubomír Franc má za to, že definitivní rozhodnutí o osudu možné koalice by mohlo padnout již ve čtvrtek.

Podle krajské šéfky ČSSD a poslankyně Hany Orgoníkové socialisté obdrželi připomínky ke smlouvě od lidovců i SNK a žádná z nich údajně není takového rázu, že by mohla projekt levostředové koalice ohrozit.

Na Vysočině bude menšinová vláda

Jasno už je i na Vysočině. V následujících čtyřech letech povede kraj menšinová vláda sociálních demokratů. ČSSD na Vysočině získala od voličů mandát pro 21 křesel ve 45členném zastupitelstvu. KSČM má osm židlí, společně by tedy měly dokázat prosadit program sociální demokracie bez problémů.

„To také od KSČM zaznělo jako první a zásadní zdůvodnění podpory - že nechtějí, aby nás ODS a lidovci donutili změnit program, s nímž jsme šli do voleb,“ pochválil komunisty Joukl. Rudí si poté řekli o post předsedy finančního výboru.

Na Plzeňsku se stále jedná

Jasno zatím není na Plzeňsku. "Můžeme jen říci, že mimo naše úvahy je už sestavení pravolevé koalice ČSSD, ODS a Koalice pro Plzeňský kraj," řekl ve středu vyjednavač a krajský šéf ČSSD Václav Votava. Spekuluje se proto, že by sociální demokraté mohli v kraji vytvořit menšinovou vládu.

Podle lídra kandidátky KSČM Karla Šidla ale právě menšinová vláda je nejpravděpodobnější, protože sociální demokraté odmítli návrh zdejších komunistů na vytvoření dvoustranné koalice. Šídlo také řekl, že ČSSD sondovala u komunistů o možnostech "určité formy tolerance nebo podpory".

Situace v Ústí se komplikuje

Stále zamotanější situace je v Ústeckém kraji, kde včera jednala vítězná ČSSD s komunisty. Po schůzce oznámil šéf krajské ČSSD Petr Benda, že sociální demokraté chtějí s KSČM uzavřít písemnou dohodu o spolupráci v zastupitelstvu.

V průběhu středy se ale rozšířila zpráva, že se rozpadlo hnutí Severočeši.cz, a spekulace, že spolu s oficiálním vyjednáním stran probíhá ještě jedno, které se drží původních plánů na vyšachování volebního lídra ČSSD Foldyny z funkce hejtmana.

Trojbarevnou koaliční radu, složenou z ČSSD, ODS a některých Severočechů by pak vedla jako hejtmanka místopředsedkyně soc. dem Jana Vaňhová.

Na tiskové konferenci však Benda znovu zopakoval, že sociální demokraté chtějí v Ústeckém kraji vládnout nejen s komunisty, ale prostřednictvím duhové koalice za účasti dalších politických subjektů. Podle Bendy se nejspíše ještě tento týden setkají se zástupci ODS a budou se je snažit přesvědčit o této koalici. Benda včera opětovně vyloučil velkou koalici sociálních a občanských demokratů.

Na jihu Čech by mohla vzniknout koalice bez komunistů

Otevřená situace je prozatím na jihu Čech. Občanským demokratů a lidovcům nabídla vítězná ČSSD účast v krajské radě, komunisté tuto nabídku nedostali. "Zatím jsme komunistům nenabídli účast v koalici, protože se jako vyjednávací tým chceme pokusit najít shodu i s ODS a KDU-ČSL," vysvětlil lídr sociálních demokratů a kandidát na hejtmana Jiří Zimola.

Komunisté opět potvrdili, že případná tichá podpora menšinové vlády sociální demokracie pro ně na jihu Čech nepřichází v úvahu. Z hlediska požadavku poměrného zastoupení si nárokují dvě místa v krajské radě. Jak pro občanské demokraty, tak pro lidovce je však pozice v koalici po boku KSČM nepřijatelná.

Na Liberecku se začíná znovu

Jednání pokračují i v Libereckém kraji. ČSSD ve středu nevyloučila možnost vzniku menšinové vlády ČSSD s tichou podporou komunistů. Lídr kandidátky ČSSD Stanislav Eichler ale podotkl, že strana je připravena jednat se všemi subjekty v krajském zastupitelstvu včetně ODS a komunistů.

O koalici jednali sociální demokraté se Stranou pro otevřenou společnost (SOS) a hnutím Starostové pro Liberecký kraj, s nímž měli dohromady 25 mandátů. Jednání se starosty však v pondělí skončila kvůli rozporům a ČSSD nabídla SOS vytvoření menšinové vlády s podporou komunistů. V menšinové koalici chtěli sociální demokraté nabídnout SOS tři místa v radě včetně statutárního náměstka hejtmana. Ani to však krajské vedení SOS nepřesvědčilo. Jednání tedy budou pokračovat.

Rath chce ve středních Čechách menšinovou vládu

Ve Středočeském kraji jedná ČSSD s komunisty. Jednání probíhají také s některými nezávislými starosty, kteří rovněž usednou v novém krajském zastupitelstvu. "Nabídli jsme jim možnost podpořit naši menšinovou vládu s tím, že pokud tak na hlasování zastupitelstva učiní, tak jsme samozřejmě otevřeni nějaké debatě, jak je zapojit do správy kraje," dodal volební lídr ČSSD David Rath.

Nezávislí starostové by podle předchozích vyjádření uvítali vznik velké koalice ČSSD a ODS, do které by byli rovněž přizváni. To ale ČSSD odmítla a chce dojednat vznik jednobarevné menšinové krajské vlády.

ČSSD o podpoře původně vyjednávala i s představiteli ODS. Občanští demokraté ale nakonec oznámili, že menšinovou krajskou vládu ČSSD nebudou podporovat a přecházejí do opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám