Hlavní obsah

Předsedou Senátu zůstává Přemysl Sobotka z ODS

PRAHA

Zástupci senátorských klubů ČSSD a ODS se ve středu dohodli na rozdělení funkcí v horní komoře. V jejím čele zůstane i nadále Přemysl Sobotka z ODS, jeho místopředsedy budou Alena Gajdůšková a Milana Štěch z ČSSD, občanští demokraté Jiří Liška a Jiří Šnebergr a lidovec Petr Pithart.

Článek

Výbory mají vést pouze občanští nebo sociální demokraté. ODS, v jejímž klubu je 36 z 81 senátorů, povede pět výborů včetně organizačního, v jehož čele z titulu funkce stojí předseda Senátu.

ČSSD, která má díky vítězství v letošních volbách 29 senátorů, pak povede zbývající čtyři výbory - hospodářský, zahraniční, pro veřejnou správu a pro školství a kulturu. ODS zůstanou výbory ústavně-právní, pro záležitosti EU, pro zdravotnictví a sociální politiku a mandátový a imunitní.

Senátoři si jednání pochvalují

Sedmičlenný klub KDU-ČSL a šestičlenný Klub otevřené demokracie se kvůli povolebnímu početnímu oslabení budou muset spokojit s posty místopředsedů výborů, získají ale křesla předsedů některých komisí. Ve hře jsou také ještě ještě místa ve stálých delegacích do meziparlamentních orgánů. Jasno by mělo být příští týden, řekl předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

"Jednání jsou velmi korektní, takřka na všem jsme se dohodli. Na rozdíl od všech ostatních vyjednávání v České republice, v různých krajích, tady to probíhá velmi dobře," uvedl Stříteský.

Také Gajdůšková, kterou v čele senátorského klubu už nahradil místopředseda ČSSD Petr Vícha, pokládá jednání za korektní. "V podstatě jsme se dohodli na těch počtech lidí ve výborech i na tom, které funkce by kluby měly obsadit," uvedla po jednání s ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám