Hlavní obsah

CVVM: Nejdůvěryhodnější stranou je ČSSD, druzí jsou zelení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouhodobě se největší důvěře Čechů tradičně těší nejsilnější opoziční strana, kterou je nyní ČSSD, a jíž důvěřuje 47 procent občanů. S odstupem se na dalších příčkách umístili zelení s 30procentní podporou a ODS s KSČM, kterým důvěřuje 28 procent lidí. Nejméně, 23 procent lidí, věří lidovcům. Vyplývá to z výzkumu CVVM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Důvěra stranám je provázána s politickými preferencemi respondentů a s tím, jde-li o stranu vládní či opoziční. Právě nejsilnější opoziční strana se za posledních pět let vždy těšila nejvyšší důvěře lidí, bez ohledu na jejich voličské preference.

Své straně důvěřují nejvíce příznivci komunistů (97 procent), naopak nejopatrnější jsou ve vztahu ke své straně příznivci zelených (90 procent), uvádí se v průzkumu. Respondenti jsou velmi zdrženliví s vyjadřováním podpory jiné straně než té, kterou by volili do Poslanecké sněmovny.

Důvěra parlamentním stranám (v %)
březen 2005říjen 2007září 2008
ČSSD305247
ODS423428
KSČM252928
KDU-ČSL293023
Zelení-3830
Zdroj: CVVM

Z výzkumu mimo jiné vyplývá, že 45 procent voličů KDU-ČSL důvěřuje opoziční ČSSD, zatímco koaliční ODS věří pouze věří 18 procent z nich.

Všem jde hlavně o moc, myslí si lidé

Třebaže v dalších ukazatelích jsou hodnoceny strany rozdílně, všem jde podle většiny respondentů především o získání moci.

Zatímco ODS je připisována schopnost podporovat rozvoj podnikatelské sféry (názor zastává 70 procent respondentů), pouze zhruba každý desátý má za to, že by její program akcentoval potřeby sociálně slabých.

Zatímco ODS je připisována schopnost podporovat rozvoj podnikatelské sféry (názor zastává 70 procent respondentů), pouze zhruba každý desátý má za to, že by její program akcentoval potřeby sociálně slabých.

Ve schopnosti hájit zájmy České republiky dosáhly ČSSD a ODS jakožto nejsilnější strany srovnatelného výsledku, tuto schopnost jim připisuje kolem 45 procent občanů. Stejné procento lidí má v případě obou partají za to, že umožní hospodářský růst země.

Anketa

Které politické straně důvěřujete?
ČSSD
45,3 %
ODS
29,8 %
KSČM
16,1 %
KDU-ČSL
3,8 %
Straně zelených
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6931 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám