Hlavní obsah

Nastává tvrdá realita, řekl Topolánek ke koalici ČSSD s KSČM

Novinky, jov

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) bylo odmítání spolupráce s KSČM jen předvolební hrou ČSSD. Uzavřením koalice s komunisty v Moravskoslezském kraji podle premiéra "nastává tvrdá realita". Jako člověk, který na Ostravsku žil, z toho nemá dobrý pocit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) s předsedou občanskodemokratických poslanců Petrem Tluchořem na pondělním jednání Výkonné rady ODS

Článek

„Nečekal jsem nic jiného. ČSSD si vládnutí s komunisty vyzkoušela koncem minulého volebního období ve Sněmovně, kdy s nimi schvalovala zákony bez ohledu na tehdejší koaliční partnery,“ reagoval pro Novinky na uzavření oranžovo-rudé koalice na severní Moravě premiér Topolánek.

„Odmítání spolupráce s komunisty bylo jen předvolební hrou sociální demokracie. Teď nastává tvrdá realita. Lidsky z toho jako člověk, který v ostravském regionu strávil velkou část života, nemám dobrý pocit,“ dodal.

Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře není koalice ČSSD s KSČM žádným překvapením. Opřel se do předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka. „Pokud bychom mu v tom nezabránili, klidně by komunisty přibral i do vlády,“ sdělil Novinkám Tluchoř.

Smířlivější byl šéf lidovců Jiří Čunek. „Je to rozhodnutí ČSSD. Dokonce bych řekl, že se dalo očekávat,“ řekl Novinkám s tím, že levice v kraji ve volbách výrazně uspěla.

Politici ČSSD rudé řešení respektují

Naopak politici z řad ČSSD rozhodnutí svých kolegů v Moravskoslezském kraji respektují. „Respektuji rozhodnutí kolegů z Moravskoslezského kraje,“ řekl Novinkám šéf poslanců ČSSD a kandidát na jihomoravského hejtmana Michal Hašek. Podle něj jsou krajské koalice věcí, která se bude lišit region od regionu. Věří, že také sociální demokraté na severní Moravě budou respektovat koalice v jiných krajích.

Koalici ČSSD s KSČM respektuje také kandidát na středočeského hejtmana David Rath. Moravskoslezský kraj je podle něj výrazně levicový, jak ukázal výsledek voleb, zatímco v jeho regionu je velký podíl středových voličů. „O které ČSSD nechce přijít, tudíž u nás není moravskoslezský model možný,“ řekl k tomu Novinkám Rath.

Ten prosazuje ve středních Čechách menšinovou krajskou vládu s podporou KSČM. Věří přitom, že postup komunistů na severu Moravy nebude mít vliv na rozhodování středočeské KSČM o tom, zda přistoupí na dohodu o podpoře jeho menšinové krajské vlády.

„Myslím, že je to dáno realitou. Voliči nám spíše odpustí koalici s KSČM než s ODS,“ reagoval pak místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Také on uvedl, že koalice budou v každém kraji vypadat jinak.

Reklama

Výběr článků

Načítám