Hlavní obsah

Klaus blahopřál Obamovi a pozval ho do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V noci z úterý na středu si USA zvolily nového prezidenta. Čeští politici volbu přivítali a Baracku Obamovi ihned blahopřáli. Prezident Václav Klaus v blahopřejném dopise zdůraznil historické vazby ČR a USA a prvního černošského prezidenta USA pozval do Prahy.

Článek

„Nezapomínáme na to, že Spojené státy přispěly ke vzniku našeho moderního státu. V nedávné době jsme vzájemné vztahy prohloubili vytvořením spojenectví obou našich států v rámci NATO. Proto i po vstupu naší republiky do EU zůstává euroatlantická spolupráce základním pilířem české zahraniční politiky,“ uvedl Klaus.

„Vážený pane prezidente, věřím, že Vás budu moci co nejdříve osobně i jménem celé naší země přivítat na Pražském hradě, třeba u příležitosti summitu NATO na jaře 2009. Přeji Vám pevné zdraví a mnoho úspěchů ve Vaší prezidentské funkci,“ uzavřel prezident.

Topolánek zvolení Obamy očekával

Premiér Mirek Topolánek Obamovi pogratuloval s tím, že jeho výhru očekával. Zároveň předpokládá, že na česko-amerických vztazích se nic nezmění.

"Celý svět nyní bude s napětím sledovat, jak své sliby splní. Proto ani České republice nemůže být lhostejné, jakým způsobem Barack Obama přistoupí k takovým otázkám, jako jsou dopady světové finanční krize či problematika klimatu," uvedl Topolánek, který by Obamu rád uvítal na summitu NATO v Praze.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve svém prohlášení uvedl, že „navzdory všem pesimistickým hlasům občané USA ukázali, že otázka barvy pleti nehraje roli, čímž definitivně překročili stíny minulosti a umlčeli ty, kteří jim rasové předsudky dosud podsouvali.“

„Novému prezidentovi Baracku Obamovi blahopřejeme, je to zajímavá změna pro Spojené státy i okolní svět. Barack Obama má nyní před sebou nesmírné úkoly, a já vkládám naděje v jeho mladickou energii,“ dodal Schwarzenberg.

Podle Zaorálka jde o fascinující zprávu

Obamovo zvolení uvítal i šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. "Jde v mnoha ohledech o historickou volbu a naději nejen pro USA, ale pro celý svět. Amerika ukázala, že je schopná hluboké sebereflexe a zásadní změny. Upřímně americkému lidu blahopřejeme," uvedl šéf sociální demokracie Jiří Paroubek.

Koho chtějí Američané žijící v ČR za prezidenta? Zdroj: Stream.cz

Stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek má za to, že zvolení černošského kandidáta prezidentem USA je "fascinující zprávou". Zaorálek dodal, že by se mohly změnit vztahy mezi Evropou a USA, které by se mohly stát daleko více partnerské.

Zvolení Obamy je šancí pro životní prostředí, míní Bursík

Místopředseda vlády a šéf Strany zelených Martin Bursík pokládá Obamovo zvolení za velkou naději pro životní prostředí. "Program Baracka Obamy dává velkou naději nejen americkým občanům, ale celému světu. Vítám USA na palubě mezi země, které spolu s Evropskou unií usilují o zásadní opatření na ochranu klimatu na Zemi," uvedl Bursík.

Ke zvolení nové americké hlavy státu se vyjádřil i šéf lidovců Jiří Čunek. "Myslím, že Baracku Obamovi velmi pomohla i krize, která Spojené státy postihla. Američané touto volbou jednoznačně volili jistotu," řekl Čunek.

Obamovo vítězství nepřekvapilo ani komunistického poslance Václava Exnera. "Myslím, že Baracku Obamovi velmi pomohla i krize, která Spojené státy postihla. Američané touto volbou jednoznačně volili jistotu," prohlásil Exner.

Reklama

Výběr článků

Načítám