Hlavní obsah

Teploty opět sahaly na 20 stupňů, na Moravě padaly rekordy

OLOMOUC
Aktualizováno

Meteorologové v úterý na všech sledovaných místech Olomouckého kraje opět zaznamenali teplotní rekordy. V Olomouci i v Přerově teplota dokonce překonala 81 let starou nejvyšší hodnotu pro dnešní den. Na obou místech odborníci naměřili přes 18 stupňů Celsia. V porovnání s dosavadním rekordem to bylo například v Olomouci téměř o jeden stupeň více. Rekordní teploty panovaly i na Zlínsku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"V Olomouci jsme v úterý naměřili 18,3 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 1927, kdy bylo k dnešku naměřeno 17,4 stupně," řekla Jarmila Palkovská z Hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Ve stejném roce naměřili odborníci rekord i v Přerově, který tehdy činil 18,3 stupně. Během úterý jej ručička teploměru již překonala o 0,4 stupně.

Teplo bylo lidem i na severu Olomouckého kraje. V Jeseníku se teplota vyšplhala na 17,7 stupně a pokořila tak rekord z roku 1996, který činil 17,2 stupně. V Javorníku na Jesenicku dokonce meteorologové naměřili 18,4 stupně, což bylo o 0,1 stupně více než před čtyřmi lety.

V sousedním Šumperku bylo sice o něco chladněji, 15,4 stupně, ale i tam rekord padl. "Ten dosavadní byl z roku 1994 a činil 15,1 stupně," uvedla Palkovská. Nejtepleji dnes bylo lidem bylo v Bělotíně na Přerovsku, kde meteorologové naměřili 18,9 stupně. Dosavadní čtyři roky starý rekord byl o 1,7 stupně nižší.

Rekordní teplo bylo i na Zlínsku

Meteorologové v úterý zaznamenali rekordy i na osmi sledovaných místech ve Zlínském kraji.

Ve Valašském Meziříčí teplota překonala 81 let starou nejvyšší hodnotu pro dnešní den. Nejvyšší teplotu, 19,8 stupně Celsia, naměřili odborníci ve Vizovicích na Zlínsku.

V porovnání s dosavadním rekordem se nejvíce, o téměř tři stupně Celsia, posunula hodnota pro dnešní den ve Štítné nad Vláří na Zlínsku.

Maxima neodolala již v pondělí

Na několika místech Olomouckého kraje padly teplotní rekordy už v pondělí. V Jeseníku, v Šumperku i v Olomouci se teploty vyšplhaly až ke 20 stupňům Celsia.

V Přerově byla naměřena teplota 19,7 stupně, čímž byl překonán 120 let starý rekord. Rekordy padaly i v Moravskoslezském kraji.

Dagmar Honsová z Meteopressu Novinkám řekla, že pondělní rekordní teploty byly důsledkem přílivu velmi teplého vzduchu od jihu.

Podle Honsové by stávající počasí mělo vydržet minimálně do pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám