Hlavní obsah

S Topolánkem by ODS padla k 17 procentům, tvrdí hejtman

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupující hejtman Libereckého kraje a neúspěšný kandidát na senátora Petr Skokan (ODS) v pondělí vyčinil premiéru Mirku Topolánkovi. Pokud zůstane šéfem strany i vlády, vedlo by to podle něj ODS k zisku nějakých 17 procent ve sněmovních volbách.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Odcházející liberecký hejtman Petr Skokan (ODS).

Článek

Skokan, který podporuje na šéfa strany pražského primátora a prvního místopředsedu Pavla Béma, se pozastavil nad nedělní tiskovou konferencí, kde Topolánek oznámil kandidaturu na šéfa ODS. Nerozumí tomu, že chce Topolánek vykonávat obě funkce.

"Pokud toto kongres občanských demokratů v prosinci schválí, tak si myslím, že to je naše cesta k tomu, abychom v dalších volbách získali mým odhadem tak 17 procent,“ uvedl hejtman v ČT.

"Za premiéra mi lidé nadávají“

Skokan podle svých slov vychází z názorů veřejného mínění. "Bohužel mezi lidmi na ulici, v obchodě, v lékárně mně prostě za pana premiéra a některé ministry této vlády lidé neustále nadávají a říkají, jestli s tím něco neuděláte, tak vám to spočítáme v příštích volbách,“ posteskl si hejtman.

Skokana před volbami podpořil prezident Václav Klause. Hejtman v kampani zaskočil své spolustraníky výrokem, že by byl pro referendum o americkém radaru.

Skokan chce na prosincovém kongresu kandidovat do výkonné rady. Na rozdíl například od svého středočeského kolegy Petra Bendla prý nedostal nabídku jít do vlády. "ODS podle mě není stranou, která by funkce nabízela, musíte se hlavně zasloužit,“ poznamenal.

U premiéra mi chyběla sebereflexe

Bém je podle Skokana příslibem nového stylu. Topolánek "ukázal v neděli demonstraci síly. Nemyslím, že by to bylo příliš o nějaké pokoře vůči známce, kterou nám dali voliči. Neviděl jsem tam snahu po sebereflexi, ale ukázat, tady jsem já, tady jsou moji ministři, tady jsou moji náměstci a my do toho tvrdě půjdeme,“ prohlásil Skokan.

ODS podle něj musí prodělat velké změny včetně stanov, "aby se určitým machinacím, které se uvnitř ODS mohou dít, zamezilo, a aby do budoucna ODS byla průzračnější, krystaličtější, čitelnější pro voliče a lépe strukturovaná“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám