Hlavní obsah

Ministr Gandalovič: Na kongresu podpořím Topolánka

Právo, Lukáš Bek

Jméno ministra zemědělství a místopředsedy ODS Petra Gandaloviče patří v souvislosti s plánovanou personální obměnou vlády premiéra Mirka Topolánka mezi nejskloňovanější. Samotný Gandalovič nechce svou pozici ve vládě komentovat a podporuje Topolánka před prosincovým kongresem strany.

Článek

V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí vlády se o vás hovoří jako o ohroženém ministrovi. Jak silnou pozici máte ve vládě?

Já jsem, stejně jako ostatní ministři za ODS, dal svou funkci k dispozici panu premiérovi. Od té chvíle je jeho rozhodnutím, jak se zachová.

A necítíte tlak na svůj odchod?

Já jsem vám na to odpověděl a víc vám k tomu neřeknu, promiňte.

Lidovci i premiér Mirek Topolánek mluví o možnosti sloučení resortu zemědělství s ministerstvem pro místní rozvoj vedeným lidoveckým šéfem Jiřím Čunkem. Neobáváte se, že vás vyřadí?

Musím říct, že tento projekt byl mým projektem již před volbami roku 2006. Nakonec se uzavřela taková koaliční smlouva, která je. A tudíž předpokládám, že je možné se k této věci vrátit až po skončení platnosti této koaliční smlouvy.

V neděli jste spolu s dalšími spolustraníky na brífinku podpořil Topolánka. Učiníte tak i na kongresu proti Pavlu Bémovi?

Ano, řekl jsem, že podporuji pana předsedu Topolánka.

Co soudíte o Bémově reakci, že šlo o demonstraci síly a že mu to připomíná dávné doby, kdy se v roce 1997 ODS štěpila?

Mně to žádné dávné doby nepřipomínalo. Myslím, že to byla tisková konference předsedy strany, kde byli přítomni lidé, kteří obsah toho jeho sdělení podpořili.

Ustála by podle vás ODS situaci, kdy by předsedou byl Bém a premiérem Topolánek, nebo by začalo štěpení strany?

Myslím, že štěpení ODS rozhodně nenastane. ODS cítí odpovědnost za závazek, který na sebe vzala po vyhraných volbách v roce 2006. Teď máme dalších pět týdnů do kongresu, takže na celou řadu těchto otázek bude určitě prostor později než v tuto chvíli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám