Hlavní obsah

Na Moravě padají teplotní rekordy, bylo až 20 stupňů

Aktualizováno

Na několika místech olomouckého kraje padly v pondělí teplotní rekordy. V Jeseníku, v Šumperku i v Olomouci se teploty vyšplhaly až ke 20 stupňům Celsia. V Přerově byla naměřena teplota 19,7 stupně, čímž byl překonán 120 let starý rekord. Rekordy padaly i v Moravskoslezském kraji.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V Olomouci se teplota vyšplhala na 20,4 stupně Celsia.

Článek

Dagmar Honsová z Meteopressu Novinkám řekla, že pondělní rekordní teploty jsou důsledkem přílivu velmi teplého vzduchu od jihu. "Dá se předpokládat, že rekordy budou padat i zítra, mohlo by být až 21 stupňů," dodala Honsová. Dá se však předpokládat, že v úterý bude tepleji na jižní Moravě.

Podle Honsové by stávající počasí mělo vydržet minimálně do pátku.

Teplotní rekord padl také v Hradci králové. Teplota vystoupala na 18,2 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1970 byl o sedm desetin stupně nižší. Teploty se v Hradci Králové měří od roku 1921, řekl Jiří Jakubský z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Jarmila Palkovská z Hydrometeorologického ústavu v Ostravě potvrdila, že v Jeseníku hydrometeorologové naměřili 20,3 stupně. Dosavadní maximum z roku 2004 činilo 16,6 stupně."

Čtyřicetiletá maxima překonána 

"Rekord padl také v Olomouci, kde se teplota vyšplhala na 20,4 stupně. Překonala tak rekord z roku 1968, kdy bylo 18,4 stupně," řekla Palkovská. V Šumperku v pondělí meteorologové naměřili 18,7 stupně, což je o 1,3 stupně více než 38 let starý rekord.

V Moravskoslezském kraji na stanici Červená hora nedaleko Guntramovic na Opavsku meteorologové naměřili 15,7 stupně Celsia. Ve Světlé Hoře na Bruntálsku pak 17,4 stupně Celsia. Na obou místech tak byla překonána 40 let stará maxima.

V Jihomoravském kraji byly podle Jitky Kučerové z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu teplotní rekordy překročeny na několika stanicích. Na stanici ve Strážnici byla však naměřena vůbec nejvyšší pondělní hodnota pro Jihomoravský a Zlínský kraj a Vysočinu.

Bylo to 20,8 stupně Celsia. (Rekord pro třetí listopad držela v Jihomoravském kraji stanice ve Velkých Pavlovicích od roku 1970, kdy tam byla naměřena teplota 20,3 stupňů. „Dnes se na této stanici rekord překonat nepodařilo, teploměr se tam vyšplhal jen na 19,5stupně,“ informovala Jitka Kučerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám