Hlavní obsah

Prahu čeká dopravní chaos, Vyšehradský tunel je uzavřen

– PRAHA • Aktualizováno

Oprava tramvajové trati od pondělí 3. listopadu uzavřela pražský Vyšehradský tunel. Denně tudy přitom projíždí kolem 20 000 automobilů a desetitisíce cestujících v MHD. Dopravní podnik zavádí náhradní autobusovou a lodní dopravu. Pro chodce zůstává tunel otevřen.

Foto: René Volfík, ČTK

Vyšehradský tunel je od 3. listopadu na čtyři týdny uzavřen kvůli opravě tramvajové trati. Pražané mohou očekávat v jeho okolí dopravní komplikace.

Článek

Tramvajovou trať, která byla naposledy opravována před 26 lety, čeká v 300 metrů dlouhém úseku Výtoň - Podolská kompletní rekonstrukce. Současné panely budou nahrazeny betonovou deskou s živičným povrchem. Chystá se i oprava inženýrských sítí a cyklistické stezky.

"Rekonstrukce je vzhledem ke stavu a stáří tramvajové trati nezbytně nutná," uvedl mluvčí Dopravního podniku Hlavního města Prahy Ondřej Pečený. Trať je v současné době údajně v tak špatném stavu, že ji drážní inspekce označila za nebezpečnou a řidiči tramvají musí skrz tunel jezdit krokem.

Dopravní podnik původně opravu tunelu naplánoval už na červenec, kvůli dalším uzavírkám ale rekonstrukci odložil.

:. Letecký snímek opravovaného Vyšehradského tunelu. Foto: Pro Novinky.cz Miroslav Kovář

Magistrát: řidiči by si měli najít jiné objízdné trasy

Objížďka pro auta jedoucí do centra povede od Podolské vodárny ulicemi Podolská, Na Dolinách přes Náměstí hrdinů na Pankráci a dále Táborskou, Petra Rezka, Čiklovou a Svobodovou zpět k Vltavě. Na nábřeží se najíždí na Výtoni pod železničním mostem.

"Řidiči by se ale měli pokusit najít trasy, které se nejbližšímu okolí uzavírky vyhnou, a využít levobřežní komunikace, Jeremenkovy ulice nebo Jižní spojky s návazností na severojižní magistrálu," doporučil ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek.

:. Kvůli zavřenému Vyšehradskému tunelu se tvoří kolony.Foto: Pro Novinky.cz Miroslav Kovář

"Lodí do Podolí"

Pro cestující budou připraveny nejen náhradní autobusové linky, ale i mimořádné opatření v podobě lodních linek, které se osvědčily už při minulé opravě tunelu v roce 1982. Na hit kapely Žentour "Lodí do Podolí", jenž tehdy vznikl, dají vzpomenout velkokapacitní lodě s označením X21, které budou plout denně od 6:00 do 22:00 mezi přístavišti Výtoň a Podolská vodárna. Do konce listopadu bude fungovat také přívoz mezi zastávkami Dvorce a Lihovar.

Autobusovou linkou X17 se lidé dostanou od Podolské vodárny ke stanici Pražského povstání, autobus číslo 728 bude spojovat Dvorce s metrem Budějovická. Dopravní podnik také posílí spoje 253 a 150, které využívají lidé při cestě z Modřan k nejbližším stanicím metra.

Tramvaj číslo 3 se na Výtoni změní na linku 16 a bude pokračovat přes Albertov a Karlovo náměstí do zastávky Spojovací. Tramvaj 17 bude na Výtoni odkloněna přes Albertov, Náměstí bratří Synků a Pražského povstání do pankrácké vozovny. Linka 21 bude jezdit jen mezi Sídlištěm Modřany a Podolskou vodárnou. Noční spoj 52 pojede po stejné trase jako linka 17.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Výběr článků

Načítám