Hlavní obsah

Topolánka čeká těžký úkol, má rozhodnout, kdo půjde z vlády ven

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Lidovci a zelení v neděli přivítali rozhodnutí premiéra Mirka Topolánka provést personální změny v kabinetu. Premiér to řekl v souvislosti s ohlášením kandidatury na předsedu ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek s ministry a zákonodárci ODS.

Článek

"Občané se dnes bojí o peníze, o práci, o svou bezpečnost, o děti a o zdraví. Sem budou směřovány snahy vlády v následujícím složitém období, proto musí dojít k nutným personálním změnám,“ poznamenal Topolánek.

O konkrétních jménech nechtěl mluvit, protože čeká na návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka z USA. Pouze poznamenal, že posílena má být "ekonomizace“ vlády.

Nejčastěji zmiňované jméno: Julínek

Nejčastěji se v kuloárech hovoří o výměně ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který jim podle mnohých hejtmanů prohrál volby. Toho však premiér vždy chválil. Nyní by ho mohl vydávat za jakousi oběť pro změnu image vlády.

Analytici ať ale spekulují, zda něco znamenalo, že Julínek stál na Žofíně hned za Topolánkem.

Gandalovič obětí slučování resortů?

Spekuluje se o slabé pozici šéfa resortu zemědělství, místopředsedy ODS Petra Gandaloviče. Rovněž on byl přítomen na Topolánkově brífinku.

Gandalovičovu ohrožení by napovídala nedávná snaha lidovců sloučit Čunkovo ministerstvo pro místní rozvoj právě s resortem zemědělství. Šéfovat by mu mohl Jiří Čunek, který je jako předseda koaliční strany nesesaditelný.

Bém jde proti Langerovi

Topolánkův rival, první místopředseda Pavel Bém prohlásil, že by měl být odvolán ministr vnitra. "Já říkám, že z vlády musí odejít Ivan Langer,“ řekl Bém v rozhovoru pro sobotní LN. Ten si s šéfem vnitra vyměnil ostré invektivy kvůli jmenování Martina Červíčka ředitelem pražské policie. Bém to označil za "zločin a diverzní akci ministerstva vnitra“. Langer opáčil, že mu to připomíná vyjádření předlistopadového šéfa pražské KSČ Miroslava Štěpána.

Langera bylo ve včerejším přímém přenosu ČT 24 vidět, jak znalecky ocenil Topolánkovo prohlášení palcem nahoru. A pak za ním ještě přiběhl, aby si s premiérem vítězně plácli dlaněmi.

:. Mirek Topolánek bude obhajovat post šefa ODS. Zdroj: TV Prima

Ze skutečnosti, že se chce Topolánek radit s koaličními partnery, lze vyvodit, že se změny budou týkat i lidovců a zelených. ODS by určitě neunesla, aby volební ránu odskákala jen ona. Topolánek sice říkal, že se lidé bojí o peníze či práci, nelze však očekávat, že by měl odejít ministr financí a jeho klíčový spojenec Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) či další blízký spolupracovník, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér Petr Nečas.

Ten se po útocích na Topolánka nedávno za předsedu vlády loajálně postavil. Mezi zelenými by mohla být ohrožena ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Tu sice Topolánek před časem pochválil, další ministři za zelené – Martin Bursík, Ondřej Liška a Karel Schwarzenberg – však mají mnohem silnější pozici.

Bursík je coby předseda strany neodvolatelný. Je také téměř vyloučeno, aby premiér těsně před předsednictvím EU odvolal právě Schwarzenberga a vicepremiéra pro EU Alexandra Vondru (ODS). Zbývá dále ministr dopravy Aleš Řebíček – to je ale Topolánkův kamarád, který mu navíc na kongresu ODS chce krýt záda kandidaturou na místopředsedu. Co ale Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu, kterého před šesti lety Václav Klaus jmenoval (spolu s Nečasem a Vlastimilem Tlustým) jako svého možného nástupce v čele strany?

Odnese to Jehlička?

Za lidovce ve vládě kromě Čunka a Kalouska sedí ještě Václav Jehlička (kultura) a ministr pro legislativu Cyril Svoboda. Ani na jejich adresu z Topolánkových úst nezazněla kritika. Vyhodit legislativce Svobodu by mohlo být pro vládu riziko v době tvorby reformních zákonů. Navíc by tím Topolánek povzbudil vnitrostranický boj v KDU-ČSL, neboť Svoboda byl vždy vnímán jako Kalouskův rival.

Vášně se navenek utlumily poté, co je premiér oba vzal do vlády. Mlčenlivý Jehlička je pro občany prakticky neznámý. „Vyřešil“ spor o blob Jana Kaplického rázným oznámením, že na něj nejsou peníze.

Jehlička je také tvůrcem zákona, který měl církvím zajistit v průběhu 60 let až 270 miliard korun. Zákon je však po střetu ve Sněmovně v nedohlednu. Jehlička tak neplní jednu ze svých priorit. Že by na řadě byla ministryně obrany Vlasta Parkanová? Oblíbená kvůli radaru ve veřejnosti není. Navíc vedle Topolánka včera stál její náměstek Barták.

Možná rošáda

Už delší dobu se spekuluje o rošádě – obranu by lidovci předali ODS, zatímco KDU-ČSL by převzala spravedlnost. Tu zatím spravuje Jiří Pospíšil z ODS. Téměř žádný jeho reformní krok v justici se ovšem neobejde bez Topolánkovy přítomnosti.

Navíc je šéfem plzeňské regionální ODS – a může si šéf strany těsně před obhajobou křesla rozeštvat krajské ODS? Co kdyby ale za Pospíšila nastoupil lidovec Svoboda? Topolánek by mohl sloučení dvou resortů (místní rozvoj a zemědělství) a zrušení funkce ministra bez portfeje (Svoboda) vydávat za úsporu dosud 18členné vlády – a ještě před voliči v době možné krize získat pověst šetřílka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám