Hlavní obsah

Česko slíbilo EU další vojáky, ale nemá je

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příští rok čeká českou armádu zatěžkávací zkouška. Ministerstvo obrany chce posílit vojáky v misích v Afghánistánu a Kosovu, vyslat piloty stíhaček do Pobaltí. Celkem to má být 1400 lidí, z toho tisíc vojáků se bude muset po půl roce vystřídat. Navíc vláda slíbila Evropské unii, že příští rok vyčlení jednorázově přes dva tisíce vojáků do bezpečnostních sil EU a do sil rychlé reakce.

Článek

V Unii se přitom diskutuje o možném vyslání do Afriky. Pokud by došlo k nasazení všech slíbených vojáků, znamenalo by to pro armádu těžký personální problém.

Ministerstvo obrany to přiznává a doufá, že Evropská komise o vojáky nepožádá. „Nelze vyloučit, že by byly jednotky vyslány do Afriky, ale my to považujeme za málo pravděpodobné. Armáda je totiž plně vytížena v misích na Balkáně a v Afghánistánu,“ řekl Právu mluvčí obrany Andrej Čírtek.

Dodal, že zatím žádná jednotka, v jejíchž řadách se střídají vojáci unijních zemí co půl roku, nebyla nasazena. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek před časem přiznal, že plán misí se příští rok dotkne jejich personálního stropu.

V armádě slouží 26 tisíc profesionálních vojáků, z toho v bojových jednotkách je devět tisíc mužů a žen. Do misí jsou připraveny jít asi dvě pětiny z nich, tedy necelé čtyři tisíce vojáků.

Ideál je tisíc vojáků v misích

Podle generála Miroslava Bálinta, který má na generálním štábu mise na starosti, je ideální stav tisíc vojáků v misích ročně. „Krátkodobě utáhneme i 1400 lidí v misích. Je pravda, že příští rok se to kvůli batllegroups vyhrotí, ale máme to spočítáno tak, že to zvládneme,“ řekl Právu Bálint. Dodal, že to ale bude vykoupené tím, že budou někteří vojáci nasazení do misí dvakrát.

Podle bezpečnostního experta Miloše Balabána při takovém zatížení hrozí, že vojáci se brzo fyzicky i psychicky opotřebí. „Navíc si vytvářejí i problémy doma v rodinách,“ podotkl.

Kolik vojáků chce vláda poslat do misí v roce 2009
zeměvojákůnáklady v mil. Kč
Afghánistán7452001
Kosovo550766
Pobaltí7587
Irák518
pozorovatelé (Sinaj, Čad, atd.)1135
jednotky v pohotovosti (náklady jen v případě nasazení)
pro EU20294033
pro OSN50133
celkem34657343
zdroj: Vláda ČR

Plán misí, které by mohly v krajním případě stát přes sedm miliard korun, již schválila vláda. Nyní ho musí schválit parlament. Ve Sněmovně je osud misí hodně nejistý, protože mezi koaličními poslanci je řada těch, kterým se plán obrany nelíbí.

Své ne již řekli i soc. demokraté, kteří zatím pro vyslání vojáků hlasovali. Odmítají, aby se počet vojáků v Afghánistánu rozšiřoval, a žádají vládu, aby návrh přepracovala.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) věří, že opozici nakonec přesvědčí. Včera v ČT uvedla, že s některými soc. dem., např. s Jiřím Paroubkem, běží „nadstandardní a intenzívní“ diskuse o tématu. Čeští vojáci podle soc. dem. nemají odpovídající techniku, stínový ministr Lubomír Zaorálek v pořadu připomenul spekulace o kvalitách obrněných vozů Dingo 2.

Generál Picek ale problémy popřel, podle něj vojáci do misí odjíždějí perfektně vybaveni a vycvičeni. Picek a Parkanová se dále zasazují o to, aby se zrušením daňových úlev, které plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), vojáci nepřišli o peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám