Hlavní obsah

Bém: Dýchla na mě atmosféra minulé krize ODS

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém, který oznámil kandidaturu na funkci šéfa ODS, považuje za naprosto nutné změny ve straně i ve vládě po neúspěchu ODS v krajských a senátních volbách. Řekl to v neděli v zákulisí závodiště v Praze-Chuchli na neformálním brífinku.

Foto: Michal Krumphanzl, Právo

Pavel Bém v neděli uspořádal tiskovou konferenci na chuchelském závodišti.

Článek

Topolánkovu akci na Žofíně označil za patetickou a spektakulární, Nebyl na ní, přestože o ní věděl, ale zván by byl jen těžko. „Co mně na tiskové konferenci Mirka Topolánka překvapilo, bylo to, že se odehrála v takové spektakularitě, s takovou demonstrací síly a s takovým patosem. To, že se odehrála nikoli na Jánském vršku, tedy v sídle hlavní kanceláře ODS, ale na Žofíně,“ řekl Právu primátor.

Premiérovi nevěří

„Dýchalo to na mne atmosférou už dávno minulou, atmosférou z dob, kdy ODS prožívala svou nejhlubší krizi,“ pokračoval dále Bém a dodal: „Kladu si teď řadu otázek: Co tím měl básník na mysli, co tím chtěl ukázat? V odpovědi na to říkám: Političtí komentátoři se jistě pokusí tomuto neverbálnímu nebo formálnímu sdělení pana Topolánka dát nějaký obsah.“

Rozhodnutí Topolánka obhajovat křeslo šéfa ODS pro Béma není překvapením. Očekával jej. „A koneckonců je to také jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl i já usilovat o tuto mimořádně zodpovědnou pozici. Je to proto, že nejsem přesvědčen či jsem spíše ztratil víru, že Mirek Topolánek nás se svým obsahem i stylem politiky může přivést k vítězným volbách do parlamentu v roce 2010,“ zdůraznil Bém.

Na prosincový volební kongres ODS plánuje přijít s programem, který bude výsledkem diskuse s členy. Konkrétní program neoznámil s tím, že čeká na poptávku členů místních a oblastních sdružení ODS. „Představuji jiný politický styl než pan Topolánek. K tomu není zapotřebí používat silná slova, demonstrovat sílu a chřestit zbrojním arzenálem," řekl ještě narážce na Topolánka.

„S Paroubkem se neobjímám“

Jako jedinou možnou cestu vidí otevřít v ODS hlubokou vnitrostranickou diskusi. „Většina členů ODS cítí, že změna musí nastat, a to nejen v personální oblasti, ale i obsahu,“ vysvětlil Bém. Sám čelí podezření některých občanských demokratů, že chce stranu více orientovat na spolupráci s ČSSD, neboť se s Jiřím Paroubkem znají z působení na pražské radnici.

Bém to ale popírá a hájí se tím, že chce zachovat současnou vládní koalici. „Má kandidatura určitě není o objímání se s Jiřím Paroubkem, jak říkají pánové Topolánek nebo Nečas. Opak je realitou, což mohu dokladovat určitě i na konceptu vládnutí na pražské radnici, za které nesu stoprocentní odpovědnost,“ uvedl primátor pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám