Hlavní obsah

VIDEO: Když vláda nebude dělat vážné chyby, necháme ji žít, naznačil Paroubek

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli mírnil svá ostrá vyjádření proti práci vlády Mirka Topolánka. V TV Prima řekl, že pokud vláda neudělá nějakou fatální chybu do konce roku ani po čas předsednictví EU, další hlasování o nedůvěře zřejmě nevyvolá. Paroubek řekl, že postoj jeho strany k vládě upřesní ještě během nadcházejícího týdne.

Článek

"My máme zájem na úspěchu evropského předsednictví, my máme zájem na tom podpořit všude tam, kde jde o národní zájem, i třeba českou vládu," řekl dále Paroubek. Připustil také, že ani do konce roku hlasování o nedůvěře vládě už neproběhne.

Schůzka Topolánka s Paroubkem

Paroubek se ve čtvrtek večer sešel s premiérem Topolánkem. Mluvili právě o hladkém průběhu předsednictví EU od ledna do června 2009 a o vzájemném postoji na české politické scéně během tohoto půl roku.

Právě spory v české politice byly jedním z důvodů pochyb u některých zástupců EU, zda je ČR schopná své předsednictví zvládnout.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v diskuzním pořadu TV Primafoto: Právo/Petr Horník

Paroubek připustil, že se s premiérem od voleb mnohokrát nesešel, nyní by se to ale mohlo změnit, "Bylo to takové sondážní jednání," řekl. Chválil Topolánka za jeho pokorné chování po prohraných volbách. I on sám se prý snaží nedávat najevo nějaký triumfalismus.

Podobně smířlivě se k Paroubkovi zachoval v neděli i Topolánek. V projevu, v němž oznámil, že se bude opět ucházet o post předsedy ODS řekl, že je možné se s ČSSD na organizaci předsednictví. "Domluvit se s Jiřím Paroubkem na organizaci předsednictví, na zahraničně-politickém směřování lze, udělat z toho ale princip a dohodnout se s ČSSD na obchodu, to je smrtící a pro mne nepřijatelné," řekl.

ČSSD za dva roky vlády nechala o existenci kabinetu hlasovat čtyřikrát. Po posledním neúspěchu uvažovala o dalších pokusech, Paroubek Novinkám řekl, že vše závisí na vývoji u rebelujících poslanců. Vyzval také vládu, aby sama požádala o důvěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám