Hlavní obsah

Prvního sněhu na Klínovci využili běžkaři i děti na bobech

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLÍNOVEC

Desítky rodin s dětmi a několik běžkařů využilo v sobotu dopoledne první letošní možnosti užít si sněhu a radovánek na něm. Milovníci sněhu vyrazili na nejvyšší vrchol Krušných hor - Klínovec, který je vysoký 1244 metrů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Děti využily první sníh na Klínovci k bobování.

Článek

„Je to nádherné,“ libovala si po kotníky ve sněhu jedenáctiletá Kristýna Novotná z Chomutova. „Vyrážíme s celou rodinou za prvním sněhem každý rok. Jsme vášniví lyžaři,“ prozradil její otec Lukáš. „Z Chomutova to zase není tak daleko,“ dodal.

„V pátek kroužilo kolem Božího Daru několik běžkařů,“ řekl náčelník zdejších horských záchranářů Rudolf Chlad. „Kolem Klínovce jezdili v sobotu ráno tři, ale pak sníh roztál, takže z pětadvaceti centimetrů je pomalu kaše, běžkovat už nelze,“ uvedl správce uzavřeného hotelu na vrcholu Klínovce Jiří Horník.

„Přitom ještě v pátek večer tu bylo pětadvacet centimetrů. Sníh byl i na stromech, jako uprostřed zimy, prostě nádhera. Jenže v noci to začalo tát, slyšel jsem jen rány, jak sníh sjíždí ze střech,“ popisoval Horník.

„Sníh přišel o dva až tři týdny dříve, než obvykle, ale to není zase něco tak neobvyklého,“ uvedl Chlad. „Jenže jak praví přísloví, když není 1. listopadu zima, o to víc se přihlásí na Martina,“ narážel na tající sníh v sobotu ráno Chlad s tím, že lyžaři se mají na co těšit už v nejbližších dnech.

Podle Horníka z Klínovce ovšem přišel sníh naopak o dva týdny později. „Vždycky tu leží už v polovině října,“ tvrdil. „Zima bude dobrá. Hlavně aby bylo pod šest stupňů pod nulou, aby se mohlo zasněžovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám