Hlavní obsah

VIDEO: Most, který přejel po silnici celou ČR, usazovali stavaři tři hodiny

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Jeden z nejtěžších nákladů, který kdy putoval po českých silnicích, dorazil na své místo. 34,5 metru dlouhý a 103 tun vážící svařovaný železniční most usadili stavaři na pilóny nad řekou Svatavou mezi Sokolovem a Citicemi. Trvalo jim to tři a půl hodiny.

Článek

Na své cestě konstrukce překonala 1100 mostů, podjezdů, tisíce značek a šest desítek kruhových objezdů. Přepravu zajišťovalo 20 techniků, kteří demontovali překážky a stavěli improvizované přejezdy přes kruhové objezdy.

„Most nelze položit hned na pilóny naráz, protože je třeba průběžně odhrabávat zeminu v terénu za jeřábem, kde je umístěno tři sta padesát tun těžké protizávaží,“ vysvětloval Jiří Šert z Dopravních staveb Viamont. Mostní konstrukce přivezená během tří nocí až ze zhruba 530 km vzdálených Vítkovic budila ve zhruba desetimetrové výšce zavěšená na lanech na jeřábu skutečně respekt.

Most stavaři usazovali tři hodiny.foto: Právo/Rudolf Voleman

„Nosnost jeřábu, který se na místě čtyři dny předem smontoval, je šest set tun,“ ujišťoval Šert, když most visel nad souběžným silničním mostem s desítkami přihlížejících zvědavců na jeho krajích.

Druhá část přibude v červenci

Mostní konstrukce přijela na místo kolem jedenácté hodiny večer a před jednou v noci ji vyzvedl jeřáb do výše. Na své místo si most dosedl před půl třetí ráno. „Položením mostu práce nekončí. Musíme například zalít uložení mostní konstrukce a položit podlahy mostu. Pak se bude moci na most nasypat štěrk a následně začít pokládat kolejnice,“ popisoval Šert, podle kterého výluka na jedné koleji potrvá ještě nejméně dva týdny.

„V příštím roce v červenci se bude stejně tak pokládat druhá část mostu, po které vede druhá kolej na hlavní železniční trati mezi Sokolovem a Chebem,“ prozradil Šert. Přivést ji mají opět dva tahače. Pojede se zase v noci, aby se nebrzdila běžná doprava na silnicích.

Přeměna za 450 miliónů

Akce je součástí rozsáhlé investice přeměny sokolovského vlakového nádraží, kde mimo jiné vyroste podchod a také nové peróny. „Celkové náklady na realizaci projektu, který financuje Správa železniční dopravní cesty, jsou 450 miliónů korun,“ uvedl Šert. „Jen výroba této části mostu stála 13 miliónů korun,“ dodal s tím, že projekt má být dokončen v srpnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám