Hlavní obsah

Řebíček se chystá do vedení ODS, chce podpořit Topolánka

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr dopravy Aleš Řebíček v pátek Právu potvrdil, že se definitivně rozhodl na prosincovém kongresu ODS kandidovat na místopředsedu strany. Zároveň uvedl, že je loajální vůči premiéru Mirku Topolánkovi.

Článek

„Já hlavně chci, aby se uklidnila situace, aby stávající vedení proti sobě nešlo, aby byla dohoda, jak postupovat. Jestli se dohodne pan Topolánek s panem Bémem na rozdělení funkcí, tak to budu respektovat,“ konstatoval Řebíček.

Ten nedávno Právu řekl, že o kandidatuře na kongresu uvažuje. K premiérovi poznamenal: „Na post ministra si mě najal Topolánek, jsem k němu loajální.“ Topolánek s Řebíčkem jsou přátelé, byli spolu například na dovolené.

Jak informovalo čtvrteční Právo, mezi možné uchazeče o šéfovský post přibyl předseda europoslanců Jan Zahradil, který se nabídl jako dočasný šéf na dobu jednoho roku.

Řebíček nechtěl přímo odpovědět, koho bude volit. Na Zahradilovu adresu řekl, že mu v roce 2002 dal hlas při volbě prvního místopředsedy.

Už před volbami se rozhodla kandidovat na místopředsedkyni ODS Miroslava Němcová, která tuto funkci zastávala v minulosti. Ani ona v pátek nechtěla odpovědět, koho bude volit šéfem. Příliš se jí ale nezamlouvá varianta, že by Topolánek zůstal premiérem a předsedou by se stal první místopředseda Pavel Bém. „To je pouze řešení pro krizové stavy. V každém případě to musí být lidé, kteří spolu umí mluvit, kteří už prokázali, že si spolu rozumí,“ řekla novinářům.

Jednou z možností podle Němcové je, že by se na čas stal předsedou Zahradil.

Bém: Topolánek musí zůstat premiérem

Včera se naposledy sešli odstupující hejtmani za ODS. Podle slov šéfa Moravskoslezského kraje a možného kandidáta na předsedu strany Evžena Tošenovského se shodli, že by vedení ODS neměli nově tvořit pouze oni, ale několik z nich by tam určitě zasednout mělo.

Podle Tošenovského hejtmani mají pocit, že závažnost situace po prohraných krajských a senátních volbách zatím všem nedošla. „Zdá se nám, že situace je bagatelizována víc, než je zdrávo,“ uvedl. Pokud by se podle něj na kongresu situace nevyřešila, mohlo by to mít pro ODS vážný dopad v příštích parlamentních volbách.

Zopakoval, že on sám se zatím nerozhodl, zda bude kandidovat na předsedu.

Bém zopakoval, že občané ve volbách dali vládě červenou kartu, nevidí však jinou cestu, než je pokračování kabinetu pod Topolánkovým vedením. Hejtmani odmítli souvislost mezi načasováním setkání a včerejší Topolánkovou cestou do Paříže.

„Premiér o schůzce dobře ví. Nesrovnávejme sarajevský atentát s tím, že dnes hejtmani ODS jednají o osudu ODS a premiér je v zahraničí,“ uvedl místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl k domněnkám, že schůzka může připomínat dění v ODS v roce 1997.

Bendl, který je kritikem Topolánka a spojencem Béma, také uvedl, že nynější předseda strany tím, že chce funkci obhajovat, jen vyhrocuje situaci. Podle Bendla Topolánek zaujal pozici „buď všichni se mnou, nebo vládu shodím“, což není dobře. Občanští demokraté z východních Čech se s nabídkou nominace na předsedu ODS obrátili na senátora Jaroslavu Kuberu. Ten však zatím konečné stanovisko neřekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám