Hlavní obsah

Topolánek: Po schůzce se Sarkozym jsem absolutně spokojen

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Mirek Topolánek se v pátek sešel s francouzkým prezidentem Nicolasem Sarkozym. Obě země si v na přelomu roku předají předsednictví EU. Sarkozy i přes dřívější spekulace česko v předsednictví plně podpořil.

Foto: John Schults, Reuters

Premiér ČR Mirek Topolánek na návštěvě u francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Elysejském paláci v Paříži.

Článek

Co je podle vás nejdůležitějším výsledkem schůzky s prezidentem Sarkozym?

Nejdůležitější bylo to, že Nicolas Sarkozy, stejně jako já – a myslím, že jsme podobní politici – jsme chtěli rozptýlit spekulace v médiích, které se začaly vyskytovat po českých volbách. Potřebovali jsme se vzájemně ujistit – on o tom, že české předsednictví není ohroženo vnitropolitickým způsobem, já o tom, že jsou spekulace, že by Francouzi chtěli během českého předsednictví EU větší podíl.

Jste spokojen?

Musím říct, že s jednáním jsem absolutně spokojen, bylo velmi otevřené. Dosáhli jsme celé řady věcí, které naši pozici posilují, protože my budeme muset během toho půlroku implementovat řadu závěrů EU ve věci finanční krize, přestože nás se v této chvíli dotýká pouze sekundárně. Chci to zaklepat, neříkám nějak autoritativně, že bychom byli za vodou.

Sarkozy říkal, že pokud se v době českého předsednictví setkají země eurozóny, ČR bude přizvána. Považujete to také za úspěch?

Získali jsme pozici, která je podle mě unikátní, protože budeme jako předsednická země přítomni případnému nepravidelnému ad hoc svolávání eurozóny, což rozptýlilo obavu, že eurozóna bude stát nad těmi procesy. Dokonce na washingtonském globálním summitu bude náš zástupce, kterého jsme vybrali pro organizaci právě těchto otázek, přítomen ve francouzské delegaci. Dohodli jsme společný postup, což se projevilo už na summitu evropské rady, kdy jsem to byl právě já, kdo našel kompromis pro projednávání klimaticko-energetického balíčku a nejrůznějších výhrad členských zemí.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a český premiér Mirek Topolánek oznamují výsledky svého jednání o českém předsednictví EU.foto: Novinky/Jiří Ovčáček

Na čem dalším jste se v Paříži dohodli?

Dohodli jsme vybalancovanou pozici Sarkozyho dítěte, Středomořské unie, a naší priority – východní dimenze zahraniční politiky nebo sousedské politiky. Sarkozy garantoval, že nejenom svou účastí, ale víceméně silou, kterou prostě Francie má, podpoří právě tu východní dimenzi. A my na to konto, přestože jsme se nevzdali předsedání během toho půlroku, doporučujeme umožnit, aby společné řízení Středomořské unie Egypta a Francie bylo prodlouženo i během našeho předsednictví.

Odjel jste tedy z Francie s tím, že přechod mezi předsednictvími bude plynulý?

Myslím si, že celá řada těchto věcí velice napomohla tomu, aby přechod od francouzského k českému předsednictví byl kontinuální, abychom celou řadu agend přebrali bezproblémově, protože kontinuita předsedání a moderování diskuse, schopnost pokračovat v práci, to je něco, co zatím v tom vztahu nebylo takto jednoznačně řečeno. A v tom smyslu schůzka splnila absolutně účel a jsem spokojen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám