Hlavní obsah

Mohutná digitalizace televizního vysílání začala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České radiokomunikace (ČRa) začaly v pátek ráno a během dopoledne přesouvat frekvence digitálního vysílání čtyř programů ČT a několika stanic ČRo. Signál je nyní na trvalých kmitočtech dostupný pro téměř tři pětiny obyvatel České republiky. Zároveň se v pátek rozběhla i síť ČRa určená Nově a Primě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Žižkovská televizní věž

Článek

Právě Nova a Prima však od rána ani s použitím set top boxů na většině míst ČR nefungovaly. Mluvčí Českých radiokomunikací Kamil Chalupa odpoledne Novinkám řekl, že problémy souvisely s postupným nabíhaním digitálního signálu. "Podle našich informací, již vše funguje tak jak má a nemáme hlášeny žádné stížnosti," sdělil Chalupa.

ČT i Novu již přes zemské digitální TV vysílání (DVB-T) bylo možné naladit, ale dosud – až na výjimky – pouze na dočasných kmitočtech v takzvané síti A. Prima vysílala v síti označované písmenem B. Síť A se nyní rozdělí na sítě označované číslicemi 1 a 2, první pro veřejnoprávní média, druhá pro komerční TV. Síť B se změní v trvalou síť číslo 3, kterou provozuje Czech Digital Group.

Pro diváky to znamená, že pokud již sledovali DVB-T prostřednictvím set-top boxům nebo přes televizory se zabudovaným digitálním tunerem, musí nyní své přístroje přeladit na nové kmitočty.

Kde se vypnula analogová ČT2?
Praha– Žižkov, Cheb–Zelená hora, Plzeň–Krašov, Ústí nad Labem Buková hora

Síť 2, v níž kromě Novy a Primy bude časem vysílat i nová stanice TV Barrandov a druhé programy Novy a Primy, spouští ČRa z osmi stanovišť v ČR. Celkově bude vysílání dostupné v Praze a ve středních Čechách z žižkovského vysílače v Praze a z Cukráku, v západních Čechách z Krašova a Vraního vrchu, v severních Čechách z Bukové hory, v Brně z vysílačů Brno-město, Barvičova a Hády a v Ostravě z vysílače v Hladnově.

Kde nově funguje veřejnoprávní multiplex (ČT, ČRo)
Domažlice–Vraní vrch (od minulého týdne), Praha–Žižkov (od čtvrtka), Brno–Hády a Barvičova, Ostrav–Hladnov, Ústí nad Labem–Buková hora, Cheb–Zelená hora (od pátku)

Diváci mohou digitální vysílání sledovat, pokud si pořídí set top box nebo televizor se zabudovaných digitálním tunerem. Digitál přebírají operátoři kabelových televizí, lze ho chytit prostřednictvím satelitu nebo počítače (IPTV). Odborníci doporučují kontrolu zejména společných televizních antén na domech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám