Hlavní obsah

Zimní gumy budou na úseku D1 povinné při teplotách pod pět stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo dopravy se na poslední chvíli rozhodlo změnit svůj názor a nechá na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou umístit značky přikazující řidičům povinnou zimní výbavu. Zimní výbava při průjezdu inkriminovaným úsekem bude od soboty povinná při teplotách pod pět stupňů Celsia.

Foto: Novinky

Značka Zimní výbava

Článek

Ministerstvo přitom do poslední chvíle tvrdilo, že značky na žádném z úseků dálnice trvale umístěny nebudou a k jejich instalaci by mohlo dojít pouze v kalamitní situaci.

"Ministerstvo nakonec přehodnotilo situaci na dálnici D1 a rozhodlo, že od 1. listopadu budou na úseku mezi Humpolcem a Jihlavou umístěny značky přikazující užití zimní výbavy," sdělil Novinkám Jakub Ptačinský z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Podle Ptačinského budou značky doplněny dodatkovou tabulkou, která stanoví, že zimní výbava, za níž se považují zimní pneumatiky, případně řetězy, bude při průjezdu inkriminovaným úsekem povinná při teplotách pod pět stupňů Celsia.

Podle dopravců značka problémy nevyřeší

Vladimír Kydlíček ze sdružení Česmad Bohemia Novinkám řekl, že autodopravci toto řešení nevítají, ale respektují ho. Jeho slova potvrdil i mluvčí sdružení Martin Felix. "Je to originální řešení, které jinde není,“ okomentoval rozhodnutí ministerstva Felix.

"Je třeba si uvědomit, že kamión váží 40 tun a má hnanou jednu nápravu, takže dojde-li k nějaké kalamitě, stejně tam bude muset zastavit, i kdyby měl jakékoliv obutí," řekl Felix. "Tato značka problémy nevyřeší,“ dodal vzápětí.

Podle jeho slov ale většina řidičů vyžadovaný typ pneumatik přes zimu beztak využívá, takže pro ně nepůjde o žádnou zásadní překážku. Větší problém vidí Felix v tom, že podobná značka nikde v Evropě není, a dá se podle něj předpokládat, že zahraniční řidiči z ní mohou být zmateni.

Rozmístění značek na silnice prvních a nižších tříd spadá do kompetencí krajů, respektive obcí s rozšířenou působností. Za nerespektování značky hrozí řidiči pokuta do výše dvou tisíc korun a ztráta jednoho bodu. Platnost značky je od prvního listopadu do konce března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám