Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek pro těžce nemocné děti by měl trvat do jejich 15 let

PRAHA

Nárok na příspěvek pro těžce nemocné dítě budou mít rodiče až do 15 let jeho věku. Vyplývá to ze senátní novely zákona o státní sociální podpoře, kterou v pátek schválila Sněmovna. Do sedmi let by měl být příspěvek 7600 korun, poté 3000. Příspěvek ale příští rok obdrží pouze rodiče dětí od sedmi do desíti let. Ty starší ho začnou dostávat až od roku 2010. Novela nyní čeká na podpis prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Senát upravil sněmovní návrh na prodloužení rodičovské, s nímž přišla poslankyně ODS Alena Páralová. Uvedla, že zatímco postižené děti pobírají příspěvek na péči, rodiny těžce nemocných dětí s drahou léčbou tuto možnost nemají. Podle původního záměru měli ale rodiče dostávat 7600 korun.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) už dříve řekl, že pro státní rozpočet by to znamenalo pět miliard korun navíc. Výdaje na státní sociální podporu by se tak zvedly o víc než desetinu. Návrh rozpočtu na rok 2009 s takovým zvýšením nepočítá. Senát pak částku u starších dětí snížil.

V příštím roce by do rodičovské pro nemocné děti měla tedy putovat téměř miliarda. V roce 2010, kdy se příspěvek začne vyplácet až do 15 let věku dítěte, by to podle odhadů mělo být asi 1,9 miliardy korun. V Česku je kolem 55.000 dlouhodobě nemocných dětí, zhruba polovina z nich má těžkou chorobu.

Opoziční ČSSD se dnes postavila proti senátní úpravě. "Považuji senátní návrh za možný, ale nedostatečný. Původní návrh ve sněmovně prošel velkou většinou. Je vhodnější a pro rodiny přijatelnější," uvedl předseda sociálního výboru Zdeněk Škromach (ČSSD). Záměr naopak podpořili komunisté. Jejich poslankyně Ivana Levá řekla, že se přiklonila k "menšímu zlu, které je lepší než nic".

Od ledna by dávky v Praze mohly navíc vyplácet místo radnic úřady práce, které je vydávají v celé republice. Nečas již dříve řekl, že tím se situace v zemi sjednotí a zjednoduší. Činnost úřadů práce totiž hradí státní rozpočet, radnice dostávaly jen příspěvek. Stěžovaly si na to, že je současný stav zatěžuje a doplácejí na něj. Od ledna by se proto měla agenda spolu s úředníky přesunout na úřady práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám