Hlavní obsah

Vichřice zastavila vlaky, u Olomouce rychlík vrazil do stromu

– OLOMOUCKO

Silná vichřice, která ve čtvrtek dopoledne zasáhla především východ České republiky, výrazně narušila vlakovou dopravu. Stromy popadaly na koleje především na Ostravsku, nedaleko Olomouce do padlého kmenu narazil rychlík. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally se nehoda obešla bez zranění a výrazných škod.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Vichřice už zamezila i vlakovou dopravu. Ilustrační foto.

Článek

Nehoda se stala krátce před devátou hodinou mezi stanicemi Domašov nad Bystřicí a Hrubá Voda na trati z Olomouce do Bruntálu. Srážkám se podařilo zabránit na jednokolejných tratích na Ostravsku; stromy zablokovaly tratě z Opavy do Chuchelné, z Opavy do Heřmanic a z Lipové - lázní do Javorníku ve Slezsku. Místo vlaků jely autobusy. Problémy zaznamenali železničáři i na polské straně.

Vedle železnice vichr komplikoval i automobilovou dopravu. Vinou větru byl na téměř dvě hodiny v obou směrech uzavřen tunel na dálnici D47 nedaleko Klimkovic na Novojičínsku. Hasiči na severní Moravě vyjížděli k desítkám případů, v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku zemřel v troskách utržené střechy čtyřiačtyřicetiletý muž.

Jižní vítr na Moravě a ve Slezsku dosahoval v noci i v ranních hodinách v nižších polohách rychlosti sedm až 12 metrů za sekundu, v nárazech kolem 20 metrů za sekundu, tedy 72 kilometrů za hodinu. Na hřebenech Jeseníků a Beskyd byly naměřeny nárazy větru 126 kilometrů za hodinu. Během dnešního odpoledne bude vítr slábnout, uvádí na svých internetových stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám