Hlavní obsah

Lidovci na jihu Moravy nechtějí menšinovou vládu ČSSD

BRNO

Lidovci na jižní Moravě nepodpoří menšinovou vládu ČSSD. Jsou však připraveni jednat se sociálními demokraty o uzavření koalice. Po jednání s krajským lídrem ČSSD Michalem Haškem to oznámil odstupující lidovecký hejtman Stanislav Juránek. Sociální demokraté o možnostech tolerance menšinové vlády v regionu zatím jednají s dalšími stranami.

Článek

Lidovci o toleranci menšinové sociálnědemokratické rady kraje jednali ve středu na klubu zastupitelů. Shodli se však na tom, že takové uspořádání není pro kraj vhodné. Každé usnesení krajského zastupitelstva musí podobně jako na komunální úrovni schválit nadpoloviční většina všech zastupitelů. Není tak možné, aby některá ze stran odešla ze sálu, snížila tak počet hlasujících, a tím podpořila menšinovou vládu, jak je to možné ve Sněmovně. Menšinová rada kraje by pro každé usnesení zastupitelstva musela hledat aktivní hlasy v opozici.

Hašek nevyloučil koalici s lidovci 

Hašek řekl, že rozhodnutí KDU-ČSL netolerovat menšinovou krajskou radu ČSSD bere na vědomí. Nevyloučil, že lidovce příští týden vyzve ke koaličním vyjednáváním. "Já ty věci budu teď konzultovat s naším klubem zastupitelů, který bude zasedat zítra (v pátek), jeho výsledkem bude rozhodnutí o dalším postupu i ve vztahu ke KDU-ČSL, a jsme dohodnuti, že případná další jednání by navázala v příštím týdnu," řekl Hašek.

Sociální demokracie vyhrála volby a v jihomoravském zastupitelstvu získala 26 mandátů ze 65. Může tak vytvořit koalici jak s druhými lidovci, třetí ODS, tak čtvrtými komunisty. Naopak většinová koalice bez ČSSD je téměř vyloučena, musely by se na ní dohodnout další tři strany. Občanští demokraté a lidovci ale spolupráci s KSČM odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám