Hlavní obsah

VIDEO: Vítr strhl střechu haly, jeden člověk zemřel

Právo, Novinky, pno, hon, pem, alf
Aktualizováno

Silný vítr na Frýdecko-Místecku strhl ve čtvrtek dopoledne střechu haly v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku. V troskách zemřel člověk. Na místě zasahují hasiči. Kvůli větru také u Klimkovic před Ostravou zavřeli na dvě hodiny silničáři tunel na dálnici D47. V místě totiž vypadl proud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Střecha zabila muže v areálu soukromé firmy.

Článek

„Nejhorší událostí je pád třetiny střechy výrobní haly v Bruzovicích. Pád těžce zranil osobu, která nepřežila,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Do Bruzovic hasiči vyjížděli 15 minut před desátou hodinou. Následkem silného větru se zřítila v areálu firmy SBF Plast třetina výrobní haly o velikosti 20 x 60 metrů. Hasiči areál evakuovali, protože vzduchem stále létají těžké kovové pláty.

:. Policisté vyšetřují okolnosti smrti muže.foto: Právo/Aleš Honus

Střechu se pokoušel zajistit starší zaměstnanec firmy, který se při zřícení plechové krytiny těžce zranil,“ doplnil Kůdela. Podle svědků muž letěl vzduchem a dopadl zhruba sto metrů od budovy.

Hasiči se střídali s týmem záchranné služby v jeho oživování, ale přes jejich snahu muž zraněním podlehl. "První pomoc postiženému poskytovali svědci události, kteří prováděli laickou resuscitaci. Záchranáři pokračovali v oživovacích pokusech za použití přístrojové techniky a léků dalších třicet minut. Čtyřiačtyřicetiletý muž zemřel na následky poranění v oblasti hlavy, končetin a hrudníku,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Dvě nezřícené třetiny střechy dosud drží.

:. Hasiči odstraňují strom padlý na budovu nemocnice ve Zlíně. Foto: HZS Zlínského kraje.

Část střechy odnesl vítr i z budovy Horské služby Beskydy na Pustevnách. „Bouřlivý vítr nám odnesl několik plechů ze střechy. Ještě v průběhu dne ale dáme všechno do pořádku. Jinak je zde všechno v pořádku,“ uvedl Radan Jaškovský z Horské služby Beskydy.

Vítr dosahuje i rychlosti orkánu

Silná vichřice řádí už od noci po celé Moravě a Slezsku. Na Lysé hoře naměřili meteorologové vítr o síle orkánu, v nárazech měl rychlost 125,6 kilometru v hodině.

"Zaznamenali jsme náraz 125,6 kilometru v hodině, v průměru ty nárazy jsou mezi 65 a 90 kilometry v hodině," řekl Novinkám Pavel Lipina z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Očekává, že vítr bude silný po celý čtvrtek, slábnout bude až večer.

:. Hasiči odstraňují strom padlý na budovu nemocnice ve Zlíně. Foto: HZS Zlínského kraje.

Podobně silný náraz zaznamenali ráno podle Josefa Ondráčka z tamější meteorologické stanice i na Šeráku v Jeseníkách. „Vítr nyní slábne. Teď v největších nárazech dosahuje rychlosti maximálně 90 kilometrů v hodině,“ řekl Právu před polednem.

Kromě Beskyd a Jeseníků řádí vichřice i v Hostýnských vrších, vítr tu dosahuje v nárazech až 91 kilometrů v hodině.

V oblasti je přitom na poslední říjnové dny velmi teplo. V devět hodin ráno se teploty v Ostravě pohybovaly kolem 16 stupňů Celsia. V Čechách byly teploty ve stejnou chvíli pouze kolem čtyř stupňů Celsia.

:. V pátek budou mrazíky, o víkendu 17 stupňů

V tunelu vypadla elektřina

Kvůli silným poryvům větru byl po deváté hodině ráno uzavřen i tunel Klimkovice na dálnici D47. "Kvůli větrné smršti kompletně vypadla v tunelu elektřina," řekl v deset hodin dispečer Národního dopravního centra. Provoz byl obnoven v jedenáct hodin.

Vítr řádil ve čtvrtek i v Jeseníkách

„Zhruba v pětadvaceti případech jsme museli ze silnic a cest odstraňovat spadlé stromy, vesměs vývraty. Zajistit jsme museli i uvolněné plechy na střeše skladu v areálu firmy Omya ve Vápenné na Jesenicku. V Kojetíně na Přerovsku bylo pádem stromu přerušeno elektrické vedení,“ řekl Právu ve čtvrtek dopoledne operační důstojník olomouckých hasičů.

Na Šeráku v Jeseníkách vítr dosáhl největší síly v sedm hodin ráno, když foukal rychlostí 126 kilometrů v hodině. „Poté začal slábnout. Teď v největších nárazech dosahuje rychlosti maximálně 90 kilometrů v hodině,“ řekl Právu Josef Ondráček ze zdejší meteorologické stanice.

Výpadky proudu na Blanensku

V noci vítr řádil na jižní Moravě. Energetici zaznamenali výpadky hlavně v okolí Blanska, Hodonína a Prostějova. Informovala o tom ve čtvrtek mluvčí společnosti E.on Božena Herodesová. Silný vítr má foukat až do večera, energetici proto zůstávají v pohotovosti.

Silný vítr zaměstnává od rána i hasiče. Především na Blanensku museli ze silnic odstraňovat spadlé stromy, na Břeclavsku za pomoci energetiků zase odřezávali z výškové plošiny strom, který se nachýlil a zasahoval do drátů elektrického vedení.

Podle mluvčího Jaroslava Haida ale vítr v kraji rozsáhlou škodu nenapáchal, pouze v obci Moutnice na Brněnsku uvolnil menší plechovou střechu. "Od 5:00 jsme měli v kraji 16 výjezdů," řekl Haid.

Stromy a větve v Pardubickém kraji místy zablokovaly dopravu

Silný vítr způsobil na několika místech Pardubického kraje komplikace v dopravě. Stromy a větve místy zatarasily silnice, hasiči museli rovněž odstraňovat dráty elektrického vedení.

"Za Českou Třebovou směrem na Němčice spadl strom přes celou šířku silnice. Dále z České Třebové na Skuhrov byla kvůli dalšímu stromu vozovka neprůjezdná," uvedla.

Doprava byla zablokovaná také mezi Stříteží a Poličkou na Svitavsku a u obce Hrušová na Orlickoústecku. Půl kilometru za Hlinskem směrem na Chrudim přerušila provoz v kopci spadlá větev. "U obce Býšť na Pardubicku narazilo auto do spadlého stromu, nehoda se obešla bez zranění," uvedla Horáková.

V Lanškrounu hasiči spolu s energetiky odstraňovali spadlý drát vysokého napětí přes cestu. Silný vítr převrátil prázdný přívěs kamionu na silnici u tunelu Hřebeč.

Reklama

Výběr článků

Načítám