Hlavní obsah

V Olomouci a na Plzeňsku mohou vzniknout duhové koalice

Právo, Novinky, mhr, ib, kij. pch

V Olomouckém kraji se vítězná ČSSD v pondělí dohodla s ODS a KDU-ČSL na vytvoření tříčlenných expertních týmů, které by měly konkretizovat volební programy a posuzovat jejich možný průnik v případné budoucí koalici. Duhovou koalici by mohli sociální demokraté vytvořit i v Plzeňském kraji. V pondělí o tom začali jednat se všemi stranami, které se dostali do zastupitelstva. Jednání s KDU a KSČM budou pokračovat i na severu Moravy.

Článek

V olomouckém regionu se vyjednavači všech tří stran se sejdou znovu 7. listopadu, kdy by již měly být k dispozici výsledky činnosti expertních týmů. S KSČM již ČSSD dále o koalici jednat nebude. Právu to řekl krajský lídr ČSSD, pravděpodobný budoucí hejtman Martin Tesařík.

Jednání s dalšími stranami se rozbíhají i na Plzeňsku. "Nabídli jsme stranám účast v radě odpovídají jejich výsledku ve volbách,“ sdělil krajský šéf ČSSD Václav Votava. Občanští demokraté jsou ale proti. "Kvůli účasti komunistů je pro nás duhová koalice nepřijatelná,“ řekl Právu šéf plzeňské ODS Miroslav Levora. Spolupráci s komunisty od počátku odmítá i Koalice pro kraj (KPK). Komunisté naopak poměrné zastoupení v radě vítají.

Podle Votavy budou jednání pokračovat. "Nebráníme se ani dalšímu vyjednávání s ODS, která ale zatím nepřekročila svůj stín,“ podotkl Votava, velkou koalici jen s občanskými demokraty však opět zcela vyloučil. "A to z programových důvodů,“ dodal Votava. O případné koalici ČSSD s KSČM je podle Votavy předčasné hovořit.

Sociální demokraté v Moravskoslezském kraji budou dále vyjednávat o sestavení koalice pouze s komunisty a lidovci. Jednání s občanskými demokraty pozastavili. V pondělí o tom rozhodl krajský výkonný výbor ČSSD.

Vysočina rozhodne ve čtvrtek

Na Vysočině jsou jednání ve finále, výsledek však vítězná ČSSD zatím tají. Až ve čtvrtek krajská stranická špička rozhodne, které variantě dá zelenou. Právu to po schůzkách s vyjednavači stran v pondělí 27. října řekl krajský šéf soc. dem. z Vysočiny Libor Joukl.

Na plánované duhové čtyřkoalici byli soc. dem. schopni se shodnout pouze s komunisty, kteří preferují poměrné zastoupení stran podle výsledků voleb. V nich ČSSD získala 21 zastupitelských křesel, druhá ODS 11, KSČM 8 a KDU-ČSL 5. ODS ani KDU-ČSL však do koalice s komunisty nevstoupí, což na pondělním jednání znovu zopakovali.

S trojkoalicí ČSSD, ODS a lidovců, kterou preferuje ODS, však mají soc. dem. problém. „Při spojení s ODS už nevidím k účasti lidovců důvod,“ připomněl Joukl, že případná dohoda zmiňovaných stran by zplodila početně dostatečně silnou koaliční vládu. Ta však s ohledem na programové rozdíly pravděpodobně nezíská na stranickém grémiu nálepku protěžované perspektivy. Přirozenější pro spojení s levicovou.

„Ještě je ve hře i menšinová vláda ČSSD. O této možnosti jsme se snažili také jednat, všechny strany však sdělily, že to musí probrat ve svých orgánech,“ uvedl Joukl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám