Hlavní obsah

ČSSD se v krajích rýsují první vlády, zatím menšinové

Jihomoravská sociální demokracie v čele s Michalem Haškem bude usilovat o jednobarevnou menšinovou vládu v kraji. V Libereckém kraji se ČSSD na koaliční spolupráci dohodla se Stranou pro otevřenou společnost, jednání s dalšími subjekty pokračují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD a její jihomoravský lídr Michal Hašek

Článek

"Projekt menšinové rady vychází ze silného mandátu od voličů. Jsme přesvědčeni, že programově by to byla nejčistší záležitost, kdyby vítěz voleb dostal šanci realizovat, co slíbil občanům," řekl Hašek k povolební situaci na jihu Moravy.

ČSSD získala v krajském zastupitelstvu 26 mandátů. Druzí lidovci 18, třetí ODS 11 a komunisté deset.

Hašek dosud se všemi stranami vedl neformální povolební rozhovory. S opravdovým vyjednáváním se čekalo na výsledek druhého kola senátních voleb.

Na Liberecku zatím menšinová koalice, jednání pokračují

V Libereckém kraji se sociální demokraté dohodli se Stranou pro otevřenou společnost (SOS). Obě strany spolu již uzavřely koaliční smlouvu. Krajský lídr ČSSD, Stanislav Eichler, řekl, že buďto se sociální demokraté dohodnou ještě s Hnutím starostů pro Liberecký kraj, nebo utvoří menšinovou vládu závislou na podpoře dalších stran.

"V úterý se sejdeme, ČSSD a SOS již jako jeden subjekt, s hnutím starostů. Jedna varianta je dohoda o podobné formě spolupráce jako s SOS, druhá menšinová vládu," podotkl Eichler s tím, že menšinová vláda by se opírala o duhovou podporu všech ostatních subjektů v zastupitelstvu, mimo starostů i občanských demokratů a komunistů.

Rozdílné názory na poplatky ve zdravotnictví

Starostové již dříve přiznali, že mají rozdílný názor na poplatky ve zdravotnictví a fungování nemocnic. Eichler spolupráci s nimi nevyloučil, ale požaduje, aby byli "rozumní a pragmatičtí".

Lídr starostů Martin Půta o změně strategie ČSSD nic nevěděl a nechtěl ji nějak komentovat. "Sociální demokraté jsou vítězové voleb, je na nich, aby předvedli, co umí," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám