Hlavní obsah

ODS za Topolánka je jen obhájkyní pravdy a lásky, míní Václav Klaus ml.

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Syn českého prezidenta Václav Klaus mladší se domnívá, že za neúspěch občanských demokratů v krajských a senátních volbách může posun ve směrování hlavní vládní strany za vedení Mirka Topolánka. Souhlas s klimatickým balíčkem Evropské unie či Lisabonskou smlouvou podle něj pravicové voliče odrazuje. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Váš otec prezident přirovnal ODS k týmu, který prohrál několik zápasů za sebou, a jen naznačil, že by tým měl změnit vedení. Měl by podle vás premiér Topolánek odstoupit?

Tak to teď opravdu nevím, ale obecně si myslím, že Topolánek velmi výrazně posunul ODS do jakési pozice, kdy se obhajuje pravda a láska.

Co tím myslíte?

Obsahem mezivolebního týdne byl jeho souhlas evropskému klimatickému balíčku, ubezpečil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že český parlament ratifikuje Lisabonskou smlouvu do konce letošního roku. Tyto kroky opravdu neženou k volbám pravicové voliče, jakým jsem i já. Odrazují je. Pravice se těchto voleb vlastně ani neúčastnila.

Kdo by byl podle vás vhodným či ideálním nástupcem Topolánka?

Žádného takového nemám. A ani nevím, zdali se jako řadový člen ODS zúčastním volebního sjezdu. Rád bych však podpořil někoho, kdo mi dá znovu naději, že budu tuto stranu sám schopen vůbec volit.

Soudíte, i přes vaši skepsi, že se někdo takový najde?

Ano, určitě se najde. ODS je nyní v situaci, v jaké byla sociální demokracie, když jí vládl Špidla. Ta se tehdy posunula rovněž tam, kde být nemá. Pak se ale objevil Paroubek a znovu stranu sjednotil a ukázal jí, kam má směřovat.

Prezident též věří, že jeho pětiminutová účast na Staroměstském náměstí při volebním mítinku ODS nebyla žádným zásahem do voleb. Jak ji vnímáte vy?

Tak samozřejmě chodit tam nemusel, ale i minulý prezident se angažoval. Já to vnímám tak, že podpořil své přátele, nijak ho za to neodsuzuji ani nesoudím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám