Hlavní obsah

Odsouzený entomolog Kučera uprchl z Indie do ČR

Právo, Novinky, ČTK, fal, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Český entomolog Emil Kučera, kterému indický soud v září uložil za nelegální sběr brouků nepodmíněný tříletý trest vězení, uprchl z Indie do České republiky. Začátkem listopadu přitom mělo začít odvolací jednání.

Článek

O jeho příjezdu do ČR informoval Vladislav Malý z České entomologické společnosti. Ministerstvo zahraničí informaci sice nepotvrdilo, ale jeho mluvčí Zuzana Opletalová řekla, že česká ambasáda v Indii dostala od Kučery zprávu o jeho odjezdu.

„Včera přišel na zastupitelský úřad e-mail, ve kterém nám pan Kučera píše, že se nám omlouvá za případné těžkosti, které by nám mohl způsobit, ale že nevidí jinou cestu, že už to tam z psychických důvodů nemůže vydržet,“ uvedla v neděli Zuzana Opletalová pro Novinky a dodala: „Nic konkrétnějšího v tom e-mailu nebylo, nicméně jsme tušili, že to asi znamená, že se rozhodl se někam vydat.“

Pěšky přes nepálskou hranici

V dopise, který Malý poskytl ČTK, Kučera uvedl, že již delší dobu cítil, že mu oblast Dárdžilingu není schopna zajistit právo na spravedlivý soud. Kučera zvolil toto řešení po odjezdu Šváchy z Dárdžilingu

"Rozhodl jsem se tuto složitou situaci řešit svým odchodem. V současné době jsem již na území České republiky," stojí v Kučerově prohlášení. Malý sdělil, že se s Kučerou již v sobotu sešel.

V rozhovoru pro Českou televizi Kučera řekl, že z Dárdžilingu prchal džípem a zemi opustil po pěším přechodu indicko-nepálské hranice. Na nepálské straně znovu nastoupil do přistaveného džípu, který ho odvezl do Káthmandú, odkud odletěl přes Bangkok a Frankfurt nad Mohanem do ČR. K cestě použil druhý pas, který mu z domova poslala manželka.

Trest ho pravděpodobně nečeká

Ministerstvo spravedlnosti podle jeho mluvčí Zuzany Steinerové indická strana zatím neoslovila. "Nicméně lze říci, že Česká republika své občany nevydává," řekla mluvčí s tím, že Česko nemá s Indií uzavřenou smlouvu o vydávání občanů. Podle Steinerové je sice teoreticky možné, že by se trestní řízení s Kučerou uskutečnilo v ČR, nicméně nepovažuje tuto možnost za pravděpodobnou. Dodala, že s dalším postupem ministerstvo počká, až obdrží reakci indické strany.

:. Emila Kučeru soběslavští sousedé od jeho odjezdu do Indie neviděli.foto: Právo/Vladimír Vácha

Entomology zadrželi v červnu u parku Singalia

Kučera a další entomolog Petr Švácha byli zadrženi 22. června nedaleko parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu v severovýchodní Indii. Měli u sebe přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, nikoli však úřední povolení pro jejich sběr. Oba entomologové nicméně od počátku trvali na tom, že na území parku vůbec nevstoupili.

Soud v indickém Dárdžilingu 10. září Šváchu zprostil obžaloby, zatímco Kučeru překvapivě shledal vinným a vyměřil mu nepodmíněný trest vězení v délce tří let. Kučera se proti rozsudku na místě odvolal.

Švácha se měl podle dřívějších slov českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka vrátit do ČR do konce října. Podle Malého čeká na vystavení dokladů a do Česka má dorazit příští týden.

Kompletní text Kučera dopisu

Vážení přátelé,

vzhledem k tomu, že jsem již delší dobu pociťoval, že oblast Darjeelingu mi není schopna zajistit právo na spravedlivý soud, rozhodl jsem se tuto složitou situaci řešit svým odchodem. V současné době jsem již na území České republiky.

Z průběhu tohoto procesu, počínaje zatčením a vazbou, konče průtahy indických úřadů, jsem již byl velmi psychicky unaven a po odjezdu Petra Šváchy z Darjeelingu jsem zvolil toto řešení.

Vím, že jste všichni sledovali celý průběh tohoto absurdního případu a doufám, že pochopíte důvody mého rozhodnutí.

Omlouvám se za problémy, které případně MZV ČR a české ambasádě v Indii způsobím a zároveň velmi děkuji za veškerou pomoc, kterou mně a Petru Šváchovi po celou dobu poskytovali. Stejně tak děkuji Vám všem, kteří jste nás podpořili, ať už formou peticí, účastí na demonstracích, či jinak.

Emil Kučera

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám