Hlavní obsah

Církevní restituce se letos nestihnou

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komise, která má do konce roku připravit návrh zákona o vyrovnání státu s církvemi, postupuje velmi pomalu. Především opoziční poslanci upozorňují, že by se věc neměla uspěchat, a připouštějí, že působení komise přesáhne datum 31. prosince.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Římskokatolická farnost u kostela Sv. Ludmily na náměstí Míru.

Článek

Na výsledku komise záleží, kdy a v jaké podobě se na program Sněmovny vrátí vládní návrh zákona, který od června leží v prvním čtení. Na listopadové jednání si její členové chtějí přizvat zástupce České národní banky a ministerstva financí a experta Pavla Mertlíka, aby posoudili, jaký způsob vyplácení finanční náhrady církvím je pro stát nejvýhodnější.

Práce se ale zasekly na požadavku soc. dem. Vítězslava Jandáka, který upozornil, že by poslanci měli vědět, kolik vynaložil stát na činnost církví od roku 1948, a porovnat to s výnosy z majetku, který po tomto datu církvím odňal. Komise proto požádala o spolupráci Národohospodářskou fakultu VŠE, která by měla udělat analýzu.

Koalice ale o ni příliš nestojí a nechce práci komise natahovat, protože prý každá prodleva znamená v budoucnu vyšší částky. A obce by byly dál blokovány, neboť nemohou nakládat s církevními pozemky. „Pokud fakulta dospěje k tomu, že stát vydělal na církevním majetku o 150 miliard víc než duchovním poskytl, tak se stejně náhrada za majetek o tuto sumu nezvedne,“ prohlásil Marek Benda (ODS).

Podle Richarda Dolejše (ČSSD) lze tuto situace vyřešit tím, že se zruší blokace vyplývající ze zákona o půdě a vznikne prostor na jednání o finančních náhradách pro církve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám