Hlavní obsah

Škromach: Odbory slouží jako beranidlo ODS

Novinky, Alexandr Mitrofanov
PRAHA

Odbory působí jako beranidlo pro nástup ODS k moci, řekl Právu v reakci na pražskou sobotní demonstraci odborářů místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle něj by v případě pádu Špidlovy vlády mohla vzniknout duhová koalice nekomunistických stran, kterou by však on sám nepodpořil.

Článek

"Po případném odchodu této vlády by do hry vstoupil Václav Klaus, který by ovlivňoval složení budoucího kabinetu. To je varianta, o které se v kuloárech hovoří," uvedl Škromach. Duhová vláda by podle něj prosazovala tvrdou reformu veřejných financí vycházející z dokumentu ODS Modrá šance a doplněnou o představy US-DEU a KDU-ČSL.

"Myslím si, že pro ČSSD by pak bylo lepší zůstat v opozici, ale nedá se vyloučit, že by určitá skupina měla zájem na vládní účasti. Já bych ale takovou vládu příliš nepodporoval," řekl Škromach.

Premiérem typ Tošovského?

Předsedat by případné duhové vládě podle Škromachových informací z kuloárů mohl nezávislý odborník typu bankéře Josefa Tošovského, protože by jejím jediným úkolem bylo realizovat nepopulární kroky, za které žádná politická strana nechce nést odpovědnost.

V duhovém kabinetu by měli zasednout kromě nezávislého premiéra předsedové ODS, ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Ostatní její členové by neměli být politicky angažovaní, uvedl Škromach s tím, že úvahy tímto směrem se ubírají v ODS.

Za provokaci naopak označil slova šéfa ODS Mirka Topolánka, že by předsedou duhové vlády mohl být nynější vicepremiér a místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Škromach je ale podle svých slov přesvědčen, že Špidlova vláda uspěje.

Rebelové budou mluvit s vedením

Poslanci ČSSD, kteří mají připomínky k vládnímu návrhu reformy veřejných financí, spojují své definitivní stanovisko s tím, co uslyší od vedení strany na úterním společném jednání předsednictva ČSSD a poslaneckého a senátorského klubu soc. dem.

"Klub je v úterý, doufám, že dostaneme nějakou podstatnou informaci. V tento okamžik nejsem připraven odpovědět na otázku, zda podpořím celou reformu, nebo nepodpořím nic," řekl Právu jeden z rebelujících poslanců ČSSD Vladimír Laštůvka.

Podle svých slov zaznamenal, že vláda hodlá vyjít vstříc odborům v započítávání doby středoškolského studia do důchodu a v ponechání způsobu odchodu do penze matek s dětmi, ale nejvíc mu vadí něco jiného: "Za x let, co jsem v parlamentu, je to jedna z největších vnitřních krizí, které prožívám. Obzvlášť těžce nesu neochotu hovořit o tom, co není finančně tolik náročné, ale hluboce se týká lidské důstojnosti. Jde o chystané znevýhodnění předčasného odchodu do důchodu."

Reklama

Výběr článků

Načítám