Hlavní obsah

VIDEO: Klaus pod palbou, Paroubek ho přirovnal ke stařičkému mocnáři

Novinky, jov
Aktualizováno

Do prezidenta Václava Klause se v pátek ještě ostřeji něž premiér Mirek Topolánek (ODS) pustil šéf ČSSD Jiří Paroubek. Zkritizoval hlavu státu za zapojení do volební kampaně na straně ODS a přirovnal Klause ke "stařičkému mocnáři Františku Josefu I.". Do prezidenta se pustil i volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Článek

Paroubkovi vadí, že Klaus podpořil na koncertě na Staroměstském náměstí pražské senátní kandidáty ODS. Lídr ČSSD v této souvislosti citoval prezidentův výrok, že se bude snažit být nadstranický.

Jiří Paroubek na dnešní tiskové konferencifoto: ČTK/Peška Stanislav

„Pan prezident skutečně mnohokrát řekl, že vyhrát má ten nejlepší. A jak pan prezident ví, že například pan Škaloud je lepší kandidát než bývalý rektor univerzity a respektovaná osobnost Jiří Wiztany,“ pustil se do Klause Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Václav Klaus a Pavel Bém na Staroměstském náměstí, v pozadí kandidát do Senátu Zdeněk Schwarzfoto: Právo/Petr Hloušek

Pak si vzal na paškál Klausovu včerejší návštěvu v České Lípě, kde měl podpořit senátního kandidáta ODS Petra Skokana. Paroubek argumentoval informacemi z tisku, že skupina dětí, které Klause přivítaly, byla předem domluvená.

„Něco podobného se stávalo při návštěvách stařičkého mocnáře Františka Josefa I.,“ opřel se do Klause šéf ČSSD. „Přátelé, myslím, že žijeme v civilizované zemi, v době, která už dávno překonala, nejméně o tři generace, dobu císaře Františka Josefa I. Pan prezident není monarcha, už vůbec ne absolutní monarcha. A měl by se podle toho chovat,“ doplnil.

Proti hlavě státu také končící Tvrdík

„Myslím si, že to je opravdu smutný a nekorektní zásah do volební kampaně,“ uzavřel Paroubek útok na Klause. Na něj navázal volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. Ani ten si neodpustil otevřené útoky na prezidenta.

"Nejenom to, že se nadstranický prezident republiky otevřeně zapojí do volební kampaně. Ale zcela jednoznačně manipuluje s veřejností nahodilými schůzkami s dětmi,“ řekl. „Pane prezidente, plňte své závazky voličům, jako je bude plnit ČSSD,“ dramaticky prohlásil Tvrdík.

Ten také novinářům prozradil, že končí ve funkci volebního manažera. „Moje práce pro ČSSD zítra ve 14 hodin skončí,“ oznámil. „Bezesporu si s vedením ČSSD budu povídat o své budoucnosti,“ řekl Tvrdík s tím, že čtyři až osm týdnů se chce věnovat rodině.

Rath a vrtošivý stařík

Do Klause se v říjnu 2005 podobným způsobem pustil dnešní kandidát na středočeského hejtmana David Rath (ČSSD). Prezident jej tenkrát odmítal jmenovat ministrem zdravotnictví. Požadoval, aby se Rath nejprve vzdal funkce prezidenta České lékařské komory.

„Podívejte, kdo mi dá záruku, že ten vrtošivý stařík poté, co abdikuji z čela komory, si nenajde nějakou jinou záminku, aby dělal další problémy?“ reagoval tehdy Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám