Hlavní obsah

Topolánek zrušil cestu do USA, měl se setkat s Bushem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pátek oficiálně potvrdil zrušení své cesty do USA. Příští týden se tak nesetká v Bílém domě s americkým prezidentem Georgem Bushem. Důvodem ke zrušení cesty jsou podle premiéra vnitropolitická situace a jednání Sněmovny. Potvrdil informaci Práva, že příčinou je i projednávání smlouvy o umístění amerického radaru poslanci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek na archivním snímku.

Článek

"Bohužel tam nebudu, nebudu ani v Bílém domě. Včera ještě v noci jsem hovořil s panem velvyslancem, George Bush chápe ty důvody, které mne drží v ČR. Z tohoto pohledu to pokládám za standardní rozhodnutí, udělal jsem ho včera někdy v jednu odpoledne a nemyslím si, že by to nějakým způsobem jakkoliv uškodilo,“ řekl Topolánek v pátek novinářům ve Sněmovně.

"Vnitropolitická situace u nás je taková, že si zasluhuje, abych byl doma. Navíc je zasedání Sněmovny a nemínil jsem se vystavit kritice, že v době zasedání Sněmovny, při tak důležitých bodech, které se chystají, bych nebyl přítomen doma,“ vysvětlil důvody zrušení cesty Topolánek.

Potvrdil informaci Práva, že jedním z důvodů je projednávání smlouvy o umístění amerického radaru ve Sněmovně. "Určitě,“ prohlásil.

"Pokud by situace byla normální, tak bych zřejmě tu cestu nerušil. Ale v této situaci bych zbytečně zavdával příčinu kritice, která by byla nezasloužená,“ doplnil premiér.

Bushovi končí v lednu funkční období, nalézt náhradní termín schůzky tak nemusí být snadné. Topolánek na otázku, zda věří, že je ještě možné setkání s Bushem, uvedl, že se mu to snad podaří.

Bush to má v hlavě srovnané, míní Topolánek

"Měl jsem s ním poměrně přátelský vztah,“ podotkl Topolánek, který se s Bushem sešel několikrát neoficiálně, přijat byl i v Bílém domě. "Pokládám ho za politika, přes veřejné mínění, v době globální, který to měl v hlavě opravdu srovnané, a který věděl, jak tu svoji pravdu jednoduchým způsobem prezentovat,“ řekl pak k Bushovi.

"To, že ne všechno se mu podařilo, bych řekl, že je normální, to se asi nikomu všechno nepodaří. A skoro mne mrzí, že s ním nebudu v Bílém domě příští týden,“ doplnil Topolánek. Podle něj byla zrušená cesta dlouhodobě plánovaná. "Hlavním důvodem, proč jsme ji začali organizovat, bylo otevření Českého domu v New Yorku, kde bych řekl, že bez mých zásahů by se vlastně ta budova dnes neotvírala,“ dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek se v USA setká s prezidentem Bushem

Premiér Mirek Topolánek příští týden navštíví USA. Ve středu se setká v Oválné pracovně Bílého domu s americkým prezidentem Georgem W. Bushem. Bavit se budou...

Výběr článků

Načítám