Hlavní obsah

Topolánek nabídl Bendlovi křeslo ve vládě

PRAHA
Aktualizováno

Odstupující středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek oznámil, že dostal od předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka nabídku na křeslo ve vládě, kterou podle svých slov odmítl. Nabídka podle něj byla obecná, nemluvilo se o konkrétním resortu.

Článek

"Já můžu potvrdit, že jsem nabídku ministerského křesla v krátkém čase po volbách skutečně dostal," uvedl Bendl s tím, že nešlo o žádné konkrétní křeslo.

"Nabídku jsem ani v obecné podobě nepřijal," dodal odstupující hejtman s tím, že čeká na podzimní kongres ODS, kde by mělo podle něj dojít k "zásadní sebereflexi". "Licitovat o jednotlivých postech bych v tomto okamžiku pokládal za nefér vůči těm, kteří volají po diskusi a hlubších změnách v ODS," řekl Bendl.

"Neřeším to teď. Jak už jsem uvedl, po volbách. Žádná konkrétní jednání jsem nevedl," reagoval pro Novinky v SMS premiér Topolánek.

Bendl je jeden z největších kritiků Topolánka a spojenec pražského primátora a prvního místopředsedy ODS Pavla Béma. Sám je přitom místopředsedou ODS. Dnes také řekl, že pokud nebude Bém kandidovat na prosincovém volebním kongresu ODS na předsedu strany, vyzve Topolánka sám.

Bendl kritizoval hlavně Julínka

Bendl tento týden už řekl, že změny ve vládě by byly vhodné. Vystřídán by podle něj měl být například ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, jeho kroky podle Bendlových slov přispěly k porážce ODS v krajských volbách.

"Jsem přesvědčen, že volby za dva roky budou o zdravotnictví. Že Tomáš Julínek řadu kroků nezvládl, je, myslím, taky evidentní. Čisté zavedení poplatků není reforma zdravotnictví a začít tímto bylo nedobré rozhodnutí," prohlásil v úterý Bendl.

Petr Bendl
Dvaačtyřicetiletý Petr Bendl je už osmým rokem hejtmanem Středočeského kraje, ve funkci však s největší pravděpodobností končí, neboť jím vedená kandidátka ODS v nedávných volbách do krajských zastupitelstev skončila druhá za ČSSD. Bendl je od prosince 2002 i členem nejužšího vedení ODS. Krom toho od loňského listopadu vede středočeskou ODS. Byl také stínovým ministrem dopravy a spojů, do vlády Mirka Topolánka (ODS) se však nedostal.
Petr Bendl se narodil 24. ledna 1966 v Kladně, vystudoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci. V roce 1990 krátce pracoval jako hasič, poté nastoupil na kladenský okresní úřad a v roce 1992 přešel na Městský úřad Kladno jako vedoucí oddělení rozvoje města.
Do ODS Bendl vstoupil na jaře 1992 a brzy se prosadil v regionální politice, v období 1994 až 1998 byl kladenským starostou. V červnu 1998 úspěšně kandidoval ve volbách do Sněmovny.
Po krajských volbách v roce 2000 se stal středočeským hejtmanem a v únoru 2001 se vzdal svého poslaneckého mandátu. Hejtmanem zůstal i po krajských volbách v roce 2004.
V roce 2002 se výrazně prosadil i v rámci ODS, když byl zvolen místopředsedou strany a svůj post obhájil i v letech 2004 a 2006. V roce 2004 byl zvolen prvním místopředsedou Asociace krajů ČR.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám