Hlavní obsah

Hřebeny hor pokryl sníh, vlekaři jsou zatím v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřebenech českých hor v noci na čtvrtek poprvé pořádně zasněžilo. Ve Špindlerově Mlýně pokryly krkonošské vrcholy asi čtyři centimetry sněhu od nadmořské výšky 850 metrů. Protože sněžení předcházel déšť, vytvořila se na hřebenech také ledovka. Turisté by tedy při túrách měli být opatrní a vyndat ze skříně zimní oblečení.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sníh pokryl Špindlerův Mlýn.

Článek

O centimetr více nasněžilo na Klínovci, nejvyšším místě Krušných hor. Teplota zde v noci klesla na dva stupně pod nulou. I na níže položeném Božím Daru napadly asi dva centimetry.

"Není to ještě stabilní pokrývka, sníh určitě sleze,“ řekl Právu náčelník horské služby v Božím Daru Rudolf Chlad. Sníh se na Klínovci objevil už před týdnem, po pár dnech ale roztál.

:. Sníh v Krkonoších překvapil i cyklisty.foto: Právo/Vladislav Prouza

Ve vyšších polohách Šumavy napadlo od půl do tří centimetrů sněhu. "V tuto roční dobu to není nic výjimečného. První sníh přichází na Churáňov už v září,“ řekla Právu pracovnice českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Svatava Křivancová.

Na Horské Kvildě sněžilo také, ale méně. "K ránu se zde objevila nesouvislá vrstva sněhu zhruba půl centimetru. Kolem desáté hodiny dopolední ale sníh zcela zmizel,“ uvedl meteorolog Daniel Kaifer.

Vlekaře nechává dnešní sněžení v klidu. "Bereme to jako hříčku přírody. Pokud mrazy přijdou v první dekádě listopadu, jsme připraveni naše umělé zasněžování spustit a minimálně je vyzkoušet," řekl šéf vleků na Černé hoře u Janských Lázní Petr Hynek. Loni se na Černé hoře první vleky rozjely 10. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám