Hlavní obsah

Bendl po vystoupení Paroubka zrušil schůzku s Rathem

Právo,
PRAHA

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek zrušil schůzku s Davidem Rathem (ČSSD). Důvodem je vystoupení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který řekl, že strana neuvažuje o spolupráci s ODS.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Rath se synem Filipem při volbách

Článek

Paroubek totiž na čtvrteční tiskové konferenci vyloučil možnost, že by sociální demokracie při vyjednávání v krajích uvažovala o koalicích s ODS. Uvedl, že ho všechny krajské reprezentace strany ve středu ubezpečily, že v žádném kraji vyjednávání k takové koalici nesměřuje.

Skutečnost, že Bendl odvolal schůzku dvě minuty před čtvrtečním jednáním, Rath odsoudil. „Postup Bendla je naprosto neslušný, odporující politické kultuře,“ prohlásil Rath. Odmítl jeho argument, že důvodem schůzky byla velká koalice.

Podle Ratha neměli jednat o koalici, ale měli debatovat o tom, za jakých podmínek jsou v ODS ochotni menšinovou vládu ČSSD ve Středočeském kraji tolerovat. Zároveň chtěli soc. dem. Bendlovi oznámit, aby svolal na 10. listopadu nové krajské zastupitelstvo a do té doby nečinil žádná nezvratná rozhodnutí.

Rath dal šanci na opravu 

Prostřednictvím médií vyzval Bendla k další schůzce. „Dávám mu šanci na opravu,“ řekl Rath. Přiznal, že s komunisty už jednal dvakrát a zatím se shodli na programu, pokud se týká požadavků ve zdravotnictví a aby malí školáci měli v kraji dopravu zdarma. ČSSD podporuje i návrh komunistů, aby byla užší spolupráce s policí kvůli bezpečnosti v kraji.

Rath tvrdí, že s komunisty nejde o koalici, ale jako v případě ODS o podporu jejich menšinové vládě v kraji. Pokud se Rathovi nepodaří prosadit menšinová vláda, začne další jednání se všemi partnery od nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám