Hlavní obsah

VIDEO: Letecké záběry průvodu pozůstalých na pohřbu Kočky mladšího

PRAHA
Aktualizováno

Až tisíc lidí se ve středu sešlo v areálu břevnovského kláštera na pohřeb Václava Kočky mladšího (40). Na místo dorazilo mnoho celebrit, zasahovat musela i záchranná služba. Ta musela vyvést jednu z pozůstalých, která nemohla utišit svůj pláč. Obřad skončil 12:45, průvod pozůstalých a hostů se poté přemístil na hřbitov v Řepích.

Článek

Průvod zastavil dopravu ve směru z centra na Bílou horu. Pod klášterem stála kolona. Tramvaje jezdily v obou směrech, policie se snažila udržet silnici průjezdnou.

Na akci bylo nasazeny dvě posádky sanitních vozidel, lékař a zdravotní sestry. Záchranáři rozdali některým lidem léky na zklidnění, ošetřovali dva lidi, jedna z přítomných byla odvezena rodinou do domácího ošetření.

Na pohřbu Kočky pár lidí zkolabovalo

V půl třetí průvod dorazil na hřbitov, jehož areál hlídala najatá bezpečnostní služba. Rakev pozůstalí uložili do připravené hrobky, hrála přitom píseň Petra Spáleného Až mě andělé zavolají k sobě. Vypustili přitom několik bílých holubic.

Pohřební průvod z Břevnovského kláštera do Řep

Stříbrná rakev a věnce ve tvaru srdce

Do kostela svaté Markéty se v poledne vtěsnalo na několik stovek lidí, další zhruba dvě stovky musely počkat venku. Podle informací Práva obřad trval zhruba 45 minut. Na oltáři kláštera ležela stříbrná rakev a před ní desítky věnců z růží ve tvaru srdce. Na největším z nich byla fotografie Václava Kočky.

Na smuteční obřad rodina přinesla několik desítek věnců z růží ve tvaru srdce.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Kromě kázání obřad doprovodil zpěvem Daniel Hůlka, zazpíval Ave Maria a Hospodin je můj pastýř. Součástí rozloučení byl i sestřih fotografií pořízených za života Václava Kočky. Na snímcích byla zejména rodina a přátele zesnulého. Na poslední fotce byl Kočka na dovolené na horách, náhle za ním pozadí zmizelo a on se ocitl v nebi. Pod tím byl nápis Jsem navždy s vámi.

V Břevnovském klášteře začal pohřeb Václava Kočky ml.

Prezentaci doprovázely písně od Karla Gotta, Michala Davida a Michala Tučného.

Kněz při průchodu kostelem se zastavil u obrazu svatého Václava a řekl, že svatý Václav stejně jako Václav Kočka zemřel předčasně, a to kvůli nenávisti.

Smuteční kočár přijíždí do areálu Břevnovského klášterafoto: ČTK/Roman Vondrouš

Na smuteční akci dorazili například zpěváci Daniel Hůlka, Petr Muk, Pavel Vítek a Iveta Bartošová. Rodina zemřelého dorazila na místo mezi prvními. Nechyběl ani podnikatel Jaroslav Starka či lobbista Miloslav Šlouf, ten se mimo jiné objevil na několika fotografiích prezentovaných během obřadu.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Okolí kláštera hlídalo asi 20 uniformovaných policistů, podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana jsou na místě pouze pro případ nějakých incidentů.

Herci a moderátoři Richard Genzer (vpředu) a Michal Suchánekfoto: ČTK/Roman Vondrouš

Jiří Pomeje a jeho manželka Iveta Bartošováfoto: ČTK/Roman Vondrouš

Petr Muk na pohřbu Václava Kočky ml.foto: Právo/Radim Vaculík

Podnikatel Jaroslav Starka (uprostřed)foto: ČTK/René Volfík

Čtyřicetiletého muže zastřelil podle policie před 13 dny pražský hoteliér Bohumír Ďuričko.

:. Václav Kočka mladší a starší. Foto: Isifa

Související články

Výběr článků

Načítám