Hlavní obsah

VIDEO: Sněmovna přerušila schůzi o nedůvěře, ČSSD chce jednat o rozpočtu

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, ČTK, fia, jov

Středeční jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě skončilo ještě dříve, než se poslanci dostali k samotnému hlasování. ČSSD prosadila návrh, aby se Sněmovna vrátila k debatě o rozpočtu, která se v úterý zasekla. Právě ČSSD přitom jednání o nedůvěře vyvolala.

Článek

Sněmovna návrh, krerý přednesl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, schválila poměrem 100:96.

S opozicí hlasovali i někteří vládní poslanci. Kromě nespokojenců Vlastimila Tlustého, Juraje Ranince a Jana Schwippela ruku pro zvedl i Jan Klas z ODS. Lidovec Ludvík Hovorka se zdržel, stejně postupovala i zelená rebelka Věra Jakubková. Její stranická kolegyně Olga Zubová záměr ČSSD podpořila. Takzvaní přeběhlíci Miloš Melčák a Petr Wolf se naopak přiklonili ke koalici.

K Haškově návrhu se přidal i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, naopak premiér a předseda ODS Mirek Topolánek návrh odmítl s tím, že vláda potřebuje vědět, jaký má mandát.

:. Vystoupení premiéra Topolánka při mimořádné schůzi Sněmovny. Zdroj: Stream.cz

Vlastimil Tlustý řekl, že hlasování o nedůvěře vládě pár dnů před druhým kolem senátních voleb není dobré. Tlustý nepředpokládá, že by se dnes ještě hlasovalo o vyslovení nedůvěry. Tlustý též požaduje opravit návrh rozpočtu.

Zpět k rozpočtu

Poslanci tak budou opět řešit ojedinělou situaci, v níž se ocitlo projednávání státního ropočtu na rok 2009. V úterý večer nejdříve vládní návrh v prvním čtení zamítli. Pak ale bylo hlasování několikrát zpochybněno, ovšem neúspěšně. Hlasování přitom nebylo potvrzeno. Sněmovna tak nakonec celou věc odložila a rozpočet je stále ve hře.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) to znamená, že návrh rozpočtu postupuje do druhého čtení bez rámcových parametrů a tedy otevřený nezodpovědným doplňovacím návrhům. Podle druhého názoru, k němuž se kloní právníci Sněmovny i předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda, musí poslanci jednat tak dlouho, dokud nebudou rozpočtové parametry schváleny nebo rozpočet vrácen kabinetu.

Vznikla koalice Paroubek - Filip - Tlustý, řekl Toplánek

Premiér Mirek Topolánek (ODS) o přestávce schůze Sněmovny uvedl, že existuje koalice Paroubek - Filip - Tlustý.

"Přesto jsem přesvědčen, že tato vláda má na schválení rozpočtu a má na zamezení vyhlášení nedůvěry. Nicméně to dnešní hlasování a přerušení je nepochybně konzultováno, to jistě není výmysl socialistů. To znamená k té erozi, ke které dochází po prohraných volbách v ODS, nepřispívá samozřejmě chování některých členů. Takže je docela možné, že ten odklad toho hlasování je s tímto úmyslem,“ řekl premiér novinářům.

"U rozpočtu jsem přesvědčen, že ty parametry nakonec schválíme. Takže já v této chvíli jsem pořád klidný," doplnil s tím, že se neodvažuje předpovídat výsledek na sto procent vzhledem k tomu, že síly jsou ve Sněmovně vyrovnané.

Na dotaz, co říká tomu, že s rebely ODS hlasoval pro přerušení schůze k nedůvěře i občanský demokrat Jan Klas, pak Topolánek poznamenal: "Na ty lidi je vyvíjený velký nátlak a zkuste si domýšlet od koho“.

Chyběli Pohanka a Snítilý, zelené rebelky se chtěly zdržet

Přežití vlády záviselo na rozhodnutí nezařazených poslanců a rebelujících zákonodárců vládních stran. Ti se až do začátku schůze jasně nevyjádřili, jak se chtějí zachovat.

Nezařazený poslanec Michal Pohanka, který byl původně členem sociálnědemokratického klubu a pak podpořil vládu, se ze středečního jednání omluvil. Později, když byla schůze o nedůvěře přerušena, ale do Sněmovny dorazil.

Chyběl také nezařazený poslanec a bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. Pohanka se omluvil jen z nynější mimořádné schůze; důvody absence Snítilého nebyly uvedeny, zřejmě pro nemoc chybí ale už od pondělka.

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová uvedly, že se při hlasování o nedůvěře vládě nejspíš zdrží.

Topolánkova vláda je hlasování o nedůvěře vystavena již po čtvrté, dosavadní hlasování přežila.

Reklama

Související články

Jste jedničky, ukázal premiér vzbouřencům

Nejdřív šok, poté zoufalství a nakonec hádky i smích. Taková situace nastala ve Sněmovně po neschválení návrhu státního rozpočtu. Hlasování svým výsledkem,...

Výběr článků

Načítám