Hlavní obsah

Ústavní soud zřejmě rozhodne o Lisabonské smlouvě 10. listopadu

– BRNO

Ústavní soud (ÚS) zřejmě rozhodne o souladu takzvané Lisabonské smlouvy s českým právním řádem 10. listopadu. Soudci již svolali celodenní veřejné jednání, po kterém pravděpodobně vyhlásí nález. ČTK to zjistila z úřední desky.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

Návrh na přezkoumání Lisabonské smlouvy podal Senát. Rozhodnutí soudu bude klíčové pro případné přijetí smlouvy. Soudci musejí říci, zda smlouva není v rozporu s českým ústavním právem. Premiér Mirek Topolánek (ODS) nedávno vyjádřil naději, že český parlament schválí dokument do konce roku.

Lisabonská smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU. Zavádí funkce představitele pro zahraničí a bezpečnost a předsedy Evropské rady. Vymezuje rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy.

Senát konkrétně navrhl přezkum šesti oblastí smlouvy. Jedná se například o předání některých pravomocí na evropskou úroveň, možnost měnit způsob rozhodování v Radě EU z jednomyslného na většinový, čímž by členské státy ztratily právo veta, a způsob uznání Listiny základních práv EU a její právní závaznost pro Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám