Hlavní obsah

Topolánek se v USA setká s prezidentem Bushem

Novinky, jov

Premiér Mirek Topolánek příští týden navštíví USA. Ve středu se setká v Oválné pracovně Bílého domu s americkým prezidentem Georgem W. Bushem. Bavit se budou například o protiraketové obraně.

Článek

Bush přijme Topolánka v Oválné pracovně Bílého domu ve středu 29. října hodinu a čtvrt po poledni. „Mluvit budou o protiraketové obraně v Evropě, prioritách českého předsednictví v Radě EU v příštím roce se zaměřením na summit EU-USA a aktuální ekonomické situaci na světových finančních trzích,“ informovala Novinky v úterý mluvčí vlády Jana Bartošová.

"Český premiér zároveň poděkuje prezidentu Bushovi za jeho roli při jednání o protiraketové obraně a ocení zapojení nových členských zemí EU do Visa Waiver Programu,“ doplnila Bartošová. Poznamenala, že ČR byla první zemí, která letos v únoru podepsala s USA Memorandum o porozumění o zapojení do tohoto programu, a to i přes kritiku ze strany EU.

To, že Češi budou na základě tohoto programu moci do Spojených států zhruba za měsíc cestovat bez víz pouze po podání elektronické žádosti, oznámil minulý týden v pátek právě americký prezident Bush. Zrušení víz se celkově týká sedmi zemí.

Setkání s Bushem ale nebude jediné, které si Topolánek naplánoval. Ten samý den, kdy se sejde s Bushem, navštíví National Czech and Slovak Museum and Library v Cedar Rapids ve státě Iowa. Ve čtvrtek se pak zúčastní slavnostního večera při příležitosti otevření České národní budovy v New Yorku a o den později vystoupí a bude diskutovat na Florida International University.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám