Hlavní obsah

ÚOHS: ČSSD by neměla zvýhodňovat krajské nemocnice

Právo, Novinky, ČTK, jac, jov
PRAHA
Aktualizováno

Pacienti v krajských nemocnicích by neměli být zvýhodňováni. Proti tomuto záměru ČSSD, který počítá s kompenzací poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, se postavil antimonopolní úřad.

Článek

Podle něj by tak sociální demokraté čelili nařčení z veřejné podpory a o takovém systému by musela rozhodovat Evropská komise. Důvodem je to, aby krajské nemocnice neměly jiné podmínky než ty, které vlastní stát. Problematika veřejné podpory nepatří do kompetence ÚOHS.

Sociální demokraté s návrhem přišli po vyhraných krajských volbách. „My na tom svém plánu platit za lidi poplatky v krajských nemocnicích měnit nic nebudeme. Samozřejmě to dáme právníkům. Ti ve spolupráci i s tím úřadem musí najít formu, která by vyhovovala té podstatě, z čeho ÚHOS má nějaké obavy, to znamená, aby to nebyla nějaká veřejná nepovolená podpora,“ reagoval pro Novinky na vyjádření antimonopolního úřadu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a kandidát na středočeského hejtmana David Rath.

„Mám už několik názorů právníků, kteří tvrdí, že to nebude žádný velký problém to technicky udělat tak, aby to splnilo tyto předpoklady,“ doplnil.

Od ledna lidé platí 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částkou je zpoplatněna i položka na receptu. Za den v nemocnici dají pacienti 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun. Poplatky zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS). ČSSD, vítěz voleb ve všech krajích, chce systém změnit. Poplatky by za pacienty z krajských nemocnic platil přímo krajský úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám