Hlavní obsah

Zavedení poplatků bylo správné, trvá na svém Julínek

– BRNO

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek si nemyslí, že by zavedení regulačních poplatků bylo špatným krokem. Podle Julínka je sice možná otázka poplatků ovlivnila krajské a senátní volby, nicméně jejich dopady označil za pozitivní. Ministr to řekl na veletrhu Medical Fair v Brně.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ministr Tomáš Julínek mezi lékaři na zdravotnickém veletrhu.

Článek

"Měli jsme tušit, že se to stane volebním tématem a vytáhne to k urnám lidi, kteří pravděpodobně nikdy volit nebyli," řekl v úterý Julínek v souvislosti s tím, že vítězná ČSSD měla zrušení poplatků v krajských nemocnicích jako jedno z hlavních témat kampaně před krajskými volbami.

"Rozpoutala se kolem toho politická iracionalita, celá debata kolem poplatků je směšná, divím se, že se více lidí nediví se mnou,“ řekl Julínek.

Ministr si prý nedovede představit, že by ČR byla výjimkou ve světě a neměla alespoň základní symbolický poplatek. A kdyby prý se zavedením poplatků přišel později a předtím se věnoval jiným změnám, populistické debatě by se stejně nevyhnul. "Jen by to byla hrozba před zavedením poplatků. Takto jsme je zavedli, regulačního efektu jsme dosáhli a to mnohem většího, než jsme čekali," řekl ministr s tím, že novinka přinesla jasný efekt a čísla o něm vypovídají.

"Plno lidí se v tom neorientuje a vytvářejí poplašné zprávy," řekl Julínek na adresu svých oponentů. Odmítl také to, že by ministerstvo nejdříve zavedlo poplatky a až následně začalo řešit další kroky potřebné k reformě zdravotnictví.

Legislativní proces má své zákonitosti a trvání, řekl ministr. "My jsme museli projít tím martýriem, odsouhlasit to na vládě, pak se teprve pustit do paragrafového znění," popsal Julínek proces vzniku právních norem. Vytvořit zákony podle něj nebylo jednoduché i proto, že jsou plné zdravotnických termínů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám